Primăriile din Gorj, acuzate că au dat ilegal prime şi sporuri

Controlul de anul trecut al Curţii de Conturi a scos la iveală nereguli de sute de mii de lei în rândul primăriilor gorjene. Nu mai puţin de nouă primării au acordat sume de bani ilegal angajaţilor, în mare parte sporuri şi prime de sărbători, deşi legislaţia în vigoare interzice acest lucru. Printre primăriile depistate cu plăţi ilegale se numără Ciuperceni, Dăneşti, Schela, Bumbeşti Piţic. Cele mai multe primării au acţiuni în instanţă împotriva deciziei Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a României a verificat anul trecut 23 de primării din judeţul Gorj. În urma controlului a rezultat că primarii sunt campioni la acordarea sporurilor ilegale, deşi la fiecare început de an se vaită că bugetele acordate sunt prea mici. Printre primăriile campioane la sporuri de vechime, de dispozitiv, de confidenţialitate se numără Samarineşti, Dăneşti, Ioneşti.

Primarul din Samarineşti, Marian Ardeiu, a acordat salariaţilor instituţiei drepturi salariale necuvenite, ca urmare a calculului eronat al sporurilor în perioada ianuarie 2010 - iulie 2014, în valoare de 114.000 lei. Primarul comunei Ciuperceni a alocat şi el 50.000 lei pentru cheltuieli de personal reprezentând spor pentru condiţii vătămătoare, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

Primăria Schela este o altă unitate administrativ teritorială depistată cu nereguli. Primarul Aristide Şerbănescu spune că este dreptul salariaţilor şi că nu ia în seamă raportul Curţii de Conturi. „Zice că am acordat sporuri de dificultate angajaţilor în valoare de 62.000 lei. Era dreptul lor. Nu mă interesează acest raport. Ei găsesc întotdeauna ceva”, a declarat Aristide Şerbănescu, primarul din Schela.

Sume uriaşe au fost acordate şi salariaţilor din primăria Dăneşti. Funcţionarii din această primărie au primit plăţi nelegale pentru cheltuieli de personal, reprezentând îndemnizaţie de dispozitiv de 25% şi spor de confidenţialitate de 15%, neprevăzute de legislaţia în vigoare, în valoare de 101.000 lei. Primăria Ioneşti este şi ea campioană la acordarea de sporuri ilegale. Din raportul Curţii de Conturi reiese că primarul Marian Tătaru a acordat indemnizaţia de dispozitiv de 25% şi sporul de confidenţialitate de 10%, drepturi neprevăzute de legislaţia care reglementează salarizarea personalului bugetar, în valoare de 157.000 lei.

De sporuri de vechime, dispozitiv, confidenţialitate, condiţii vătămătoare au beneficiat şi angajaţii din Cătunele, Godineşti, Stăneşti, Săuleşti.

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: