Primăriile din Gorj, nepregătite pentru recensământul populaţiei

Autorităţile locale din judeţul Gorj ignoră recensământul populaţiei. Deşi mai sunt aproximativ trei luni, la nivelul primăriilor persistă problemele identificate în urma Recensământului pilot din luna mai. Conducerea Direcţiei de Statistică Gorj ameninţă că se vor aplica amenzi de până la 1000 de lei, în cazul în care nu se vor lua măsuri pentru remedierea deficienţelor.

Primăriile din judeţul Gorj nu sunt pregătite pentru recensământul populaţiei din luna octombrie. În ciuda faptului că au fost avertizate de către Direcţia Judeţeană de Statistică, autorităţile locale nu fac demersuri pentru a-şi rezolva problemele. Cele mai multe deficienţe care persistă la nivelul judeţului sunt: neactualizarea nomenclaturii stradale, a numerelor poştale, a plăcuţelor indicatoare, a hărţilor şi a materialelor cartografice. De asemenea, actele de identitate sunt neconforme cu realitatea din teren, iar primăriile nu pot oferi detalii în legătură cu migraţia populaţiei. “Din luna mai, de când s-a finalizat recensământul de probă, ţinem zilnic legătura cu primăriile întrucât sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate de către autorităţile locale. Acestea trebuie să-şi inventarieze cât mai repede fondurile de locuinţe ce vor fi folosite ca bază în activitatea de sectorizare şi să strângă informaţii despre persoanele care au plecat în afara ţării. Întrucât timpul este scurt, iar deficienţele persistă considerăm că este necesară şi implicarea persoanelor care se ocupă cu starea civilă în primării, a poliţiei locale, sectoriştilor şi personalului de la asociaţiile de proprietari”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică şi vicepreşedintele Comisiei Judeţene de Recensământ.

AMENZI

Gheorghe Popescu a mai precizat că primăriile, mai ales membrii comisiilor locale, riscă amenzi ce pot ajunge până la 1000 de lei. “În cazul în care vom fi nevoiţi vom aplica amenzi între 200- 1000 pentru furnizarea de date incorecte şi împiedicarea activităţii prevăzute în Programul de recensământ. Acestea îi vizează în special pe membrii comisiilor locale ce aveau obligaţia să actualizeze denumirile străzilor şi numerele poştale”, a declarat Popescu.

RECENZORI

În perioada imediat următoare, comisiile locale vor recruta personalul ce se va ocupa de preluarea datelor din teren. “Se va da un test pentru a fi selectate cele mai capabile persoane care să se ocupe de preluarea datelor. Acestea vor încheia un angajament ce priveşte respectarea confidenţialităţii datelor. În cazul în care acesta nu va fi respectat recenzorii riscă amenzi cuprinse între 500- 1500 lei”, a precizat directorul de la Statistică. 

„Primarii nu au sprijinit recensământul pilot decât sporadic“

Gheorghe Popescu

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: