Primăriile din Gorj, sancţionate de Prefectură

Foarte multe primării din Gorj au fost sancţionate în acest an de către Instituţia Prefectului atât din cauza modului de întocmire al hotărârilor de Consiliu Local cât şi datorită faptului că nu au pus în aplicare deciziile instanţelor de judecată privind retrocedările. Prefectul Liviu Andrei spune că amenzile încasate vor trebui plătite deşi au fost contestate în instanţă de către edilii locali. La rândul lor primarii consideră că Instituţia Prefectului încearcă să arunce pisica moartă la ei în ogradă.

Liviu Andrei spune că Instituţia Prefectului Gorj a fost printre puţinele prefecturi din ţară care a verificat, în acest an, din punct de vedere al legalităţii toate hotărârile date de Consiliile Locale. Ba mai mult a atacat în instanţă pe acelea care nu erau întocmite corect. “Am verificat toate hotărârile date de primării. Aproximativ 80% dintre hotărârile nelegale au putut fi refăcute în urma negocierilor directe cu primarii sau consiliile locale.  Restul de 20% nu  s-au putut rezolva pe cale amiabilă şi au atacate atât în instanţă, Instituţia Prefectului având câştig de cauză de fiecare dată”, a declarat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj, în ultima conferinţă de presă din acest an.

Amenzi pentru terenurile neretrocedate

Foarte multe primării din Gorj au de achitat amenzi de sute de milioane de lei vechi din cauza nepunerii în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive privind retrocedările. “Sunt primării care au de achitat amenzi de sute de milioane de lei vechi din cauză că nu au pus în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. La Fărcăşeşti şi Padeş retrocedările nu au fost efectuate deşi sunt hotărâri judecătoreşti din anii 2000-2007. Cea mai mare amendă aplicată de către Instituţia Prefectului a fost de 100 milioane de lei vechi, primită de către primarul de la Fărcăşeşti. Chiar dacă amenzile sunt plătite de către primării, am atras atenţia consiliilor locale că primarii nu pot să greşească la infinit”, a precizat Liviu Andrei.

Problema retrocedărilor, rezolvată peste 10 ani

Primarii din Gorj spun că problema retrocedării nu va putea fi rezolvată în mai puţin de 10 ani deoarece Instituţia Prefectului tergiversează lucrurile cerând comisiilor locale tot felul de documente neprevăzute de lege. “Hotărârile nu se pun în aplicare numai de către comisiile locale ci şi de Comisia Judeţeană. Comisiile locale întocmesc documentaţia, însă aceasta trebuie validată. În 2009, Prefectura s-a trezit că nu avea lucrurile puse la punct de câţiva ani în urmă. Acum ne cer să vizăm hărţile la cadastru chiar dacă acest lucru nu este prevăzut în lege. De anul trecut ne-au cerut şi un plan de parcelare, iar singurul topograf al primăriei nu poate face faţă“, a spus primarul din Padeş. Viorel Nicolescu a adăugat că „retrocedarea este blocată practic de Prefectură care de fiecare dată găseşte câte o virgulă sau vreun alt motiv pentru a nu valida documentaţia. Avem şi cazuri în care referatele de la comisia judeţeană nu sunt semnate de toţi membrii acesteia. Prefectura încearcă să arunce mâţa moartă din ograda ei în cea a comisiilor locale. Ne mai trebuie încă 10 ani pentru a rezolva această problemă”.

Prefectul Andrei nu este de acord cu primarul din Padeş.

“Nu este adevărat acest faptul că li se cer alte acte în plus. Colectivul de lucru face această treabă de ani de zile şi ştie exact ce documente trebuie să aducă primarii. De asemenea, colectivul lucrează în formulă completă, iar toţi membrii verifică împreună toate dosarele”, a declarat Liviu Andrei. 

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: