Primăriile riscă blocajul în cazul unei rectificări bugetare negative

Primăriile din Gorj se confruntă cu mari probleme financiare. În timp ce anumite administraţii locale au arierate de sute de mii de lei, alte aşteaptă rectificarea bugetară pentru a nu înregistra restanţe la plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Autorităţile judeţului speră ca rectificarea anunţată pentru luna august să fie una pozitivă pentru a se rezolva în primul rând problemele legate de funcţionarea primăriilor.

Primarii gorjeni şi-au pus toate speranţele în rectificarea bugetară de luna viitoare. În cazul unei rectificări negative, foarte multe primării riscă să intre în colaps financiar. Nu numai că epuizează banii pentru plata utilităţilor, dar începând cu luna septembrie nu vor mai fi fonduri nici pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.

Mai multe administraţii locale sunt ameninţate că vor fi date în judecată de către firmele care le-au executat anumite  lucrări, dar pe care nu au avut bani să le plătească. „În momentul de faţă, principala problemă o reprezintă arieratele, avem datorii de aproximativ 100 de mii de lei. Încă de pe acum se anunţă probleme cu plata însoţitorilor persoanelor cu handicap pentru că, începând cu luna septembrie, vor fi înregistrate din nou restanţe la plată. Avem 20 de însoţitori, iar pentru plata lor ne trebuie circa 20.000 de lei/lună. Aşteptăm o rectificarea bugetară pozitivă pentru a nu ne bloca şi a nu rămâne descoperiţi cu plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi.

„În ritmul actual, termin drumul în 11 ani”

Şi la Primăria Bengeşti Ciocadia fondurile s-au epuizat, fiind nevoie urgentă de bani inclusiv pentru plata iluminatului public. „Lipsa de bani este acută peste tot. Noi avem un drum pe Ordonanţa 28. Nu am primit decât 300 de mii, am terminat stratul al doilea pe o lungime de 1,7 km şi din cauza lipsei de bani constructorul şi-a luat utilajele şi a plecat. Nu mai lucrează. Am trimis la Ministerul Dezvoltării o scrisoare prin care am cerut să-mi suplimenteze banii pentru că lucrarea este destul de mare, se întinde pe o lungime de 5,5 km şi are o valoare de 3.600.000 lei şi dacă mi se dă câte 300.000 pe an o voi termina cam în 11 ani, nemaiputând să fac nici o recepţie la lucrare. Asta e prima problemă, ne mai trebuie bani şi pentru iluminatul public. Banii au fost foarte puţini anul acesta şi s-au terminat. Sperăm într-o rectificare, dar văd că nu mai apare”, a declarat Victor Geogia, primarul de la Bengeşti Ciocadia.

CALAMITĂŢI

Mai multe localităţi au nevoie de fonduri din cauza problemelor create de inundaţii. „Rectificarea este aşteptată din două motive: fie nu au ajuns banii la anumite capitole bugetare, fie au apărut necesităţi pe care nu le-am luat în calcul la începutul anului. De exemplu, la începutul anului nu au prevăzut fonduri pentru achiziţionarea unei remorci pentru tractorul primăriei. Au apărut probleme mari la drumuri. Peste 10 km de drumuri au fost distruşi de ploi. Ne trebuie cel puţin 200.000 de lei pentru balastarea şi amenajarea lor”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. Şi la Aninoasa trebuie refăcut un podeţ care face legătura cu aproximativ 60 de gospodării.

INCERTITUDINE

Autorităţile judeţului nu garantează că rectificarea din luna august va fi una pozitivă, însă spun că se fac demersuri pentru ca primăriile din Gorj să primească fonduri. „În mod sigur va fi o rectificarea bugetară în luna august, sperăm ca ea să fie pozitivă. Domnul prefect a plecat la Bucureşti tocmai pentru a face demersuri ca primăriile din judeţ să primească fonduri în primul rând pentru funcţionarea instituţiilor şi pentru continuarea investiţiilor. De asemenea, trebuie găsiţi bani şi pentru rezolvarea problemelor create în urma inundaţiilor. Din câte am înţeles, Fondul de Rezervă pentru calamităţi s-a cam epuizat, dar probabil se va face o suplimentare a fondurilor”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: