Primarul Bobaru: Protejăm doar bolnavii Covid și îi lăsăm pe ceilalți să moară?

Autoritățile din Bumbești-Jiu nu văd o soluție în golirea spitalului și transformarea acestuia în spital suport pentru Covid 19. Edilul orașului a explicat că unitatea medicală nu s-ar preta pentru a trata doar bolnavii infectați cu noul coronavirus pentru că ar putea interna prea puțini pacienți. În plus, sunt foarte mulți bolnavi care au afecțiuni cronice și ei ar urma să fie trimiși acasă. „Protejăm doar bolnavii Covid și îi lăsăm pe ceilalți să moară?”, s-a întrebat Constantin Bobaru.

Pentru început, din cauza faptului că au început să ajungă la spital tot mai mulți pacienți suspecți de coronavirus, unitatea medicală din Bumbești-Jiu a extins numărul de paturi unde să-i izoleze pe cei care au simptome specifice Covid 19 până la sosirea rezultatelor. „La spitalul din Bumbești-Jiu, s-a mărit capacitatea pentru cei suspecți, izolați. Sunt persoane care au simptome Covid, sunt suspecți. Stau în spital până când li se prelevează probe și le vine rezultatul. Dacă este pozitiv, se transportă la spitalele Covid, dacă au altă boală sunt internați în altă secție a spitalului. S-a mărit capacitatea de găzduire, li se acordă îngrijiri medicale”, a declarat primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru.

Deși a fost pusă în discuție transformarea spitalului din Bumbești-Jiu în spital Covid, acest lucru nu poate fi pus în aplicare. Primarul a explicat că discuții au fost, dar sunt prea mulți bolnavi care au afecțiuni cronice și au nevoie de tratament. În plus, circuitele și modul de structurare a spitalului nu ar permite ca acesta să funcționeze doar pentru a trata pacienții cu Covid 19.

„Discuții au fost. Am vorbit cu domnul președinte al Consiliului Județean. S-a pus această problemă. Dacă e să mă întrebați pe mine, nu cred că Bumbești-Jiu ar fi o variantă fezabilă. Spitalul a avut niște specialități care au incidență mare. Partea neurologică, obstetrică-ginecologie, pediatrie. Poate fi folosit ca un suport pentru Spitalul Județean pentru bolile non-Covid. A fost această experiență. Dacă în una din secții apar infectări, cum a fost la obstetrică-ginecologie, ce facem cu nașterile? Știți că Bumbești-Jiu are o activitate de succes, consacrată pe această specialitate. Din punct de vedere organizatoric și structural, spitalul nu este pretabil pentru așa ceva. Pentru un număr foarte mic de bolnavi Covid l-ai scoate din circuitul medical. Ar fi un lucru destul de nefast. Este un număr mare de infectați, dar sunt bolnavi majoritatea non-Covid. Cu ei ce facem? Protejăm doar bolnavii Covid și îi lăsăm pe ceilalți să moară, cu boli cronice, de alte specialități? Trebuie analizat foarte bine”, a mai spus primarul Bobaru, la Radio Infinit.

Vizualizări: 1,473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: