Primarul Cârciumaru, în piţărăi cu primarul Gruescu

Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, iubeşte tradiţiile Gorjului şi aşteaptă sărbătorile pentru a petrece împreună cu familia şi prietenii. Edilul local s-a născut şi a copilărit în comuna Negomir. Cel mai bun prieten al său a fost Ion Gruescu, actual primar. Împreună mergeau la colindat, cu Steaua. Chiar dacă timpul a trecut prietenia dintre cei doi a rămas aceeaşi, unele obiceiuri păstrându-le şi în prezent. În Ajunul Crăciunului ambii primari se alătură alaiului de colindători şi merg în piţărăi.

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, s-a născut şi a crescut în satul Ursoaia, comuna Negomir. Edilul a avut o copilărie frumoasă de care îşi aminteşte cu drag. Cel mai bun prieten al său a fost Ion Gruescu, actualul primar al comunei. Pentru sărbătorile de iarnă cei doi se pregăteau cu mult timp înainte, repetau colinde şi îşi confecţionau cele necesare obiceiurilor. “Foarte mulţi ani am mers cu Steaua împreună cu bunul prietenul meu, Ion Gruescu. Din clasa a IV-a şi până când ne-am căsătorit am colindat oamenii din sat. Sărbătorile aveau un farmec deosebit pentru toţi copiii. Împreună repetam colindele cu mult timp înainte. Familiile colindate ne dădeau bani şi colaci. Niciodată nu ne-am certat şi tot ce primeam împărţeam în mod egal. De multe ori nu mai reuşeam să ajungem în piţărăi din cauză că plecam cu Steaua. Foarte multe evenimente le-am sărbătorit împreună fie la mine, fie la el acasă. Am avut o copilărie frumoasă, iar părinţii au avut grijă să nu ducem lipsă de nimic”, a declarat Florin Cârciumaru. Casele celor doi se află la o distanţă de aproximativ 70 de metri una de cealaltă. Şi în acest an, Florin Cârciumaru va profita de sărbători pentru a-şi revedea prietenii şi a respecta tradiţiile satului natal. În Ajunul Crăciunului ambii primari însoţesc alaiul de colindători, în piţărăi. “Crăciunul mi-l petrec împreună cu familia şi prietenii, în comuna Negomir. În seara de Ajun, pe la orele 17.00, colindătorii pleacă în piţărăi. Alaiul porneşte din capul satului, iar după ce ajunge la poarta casei părinţilor mei şi după ce dăm de pomană ne alăturăm şi noi colindătorilor. Ajungem la poarta primarului din Negomir, de unde şi acesta ne însoţeşte. După aceea mergem unii pe la alţii şi petrecem împreună. În mediul rural încă se mai păstrează obiceiurile de altădată”, a mai precizat Florin Cârciumaru.

REVELION

Ca în fiecare an, primarul Florin Cârciumaru va fi în mijlocul târgujienilor la cumpăna dintre ani. După focul de artificii, edilul local va oficia căsătoriile <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Poarta Sărutului. Abia după orele 2.00 va sărbători Revelionul cu familia. “De 11 ani, la orele 24.00, sunt în Piaţa Prefecturii, în mijlocul oamenilor. Ştiu că soţiei mele îi este greu dar cred că s-a obişnuit deja cu acest program. După orele 2.00 voi petrece Revelionul împreună cu familia la un restaurant din Târgu Jiu. Nu ne-am hotărât încă asupra locaţiei”, a declarat primarul municipiului Târgu Jiu. 

  

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: