Primarul de 30%

Una din marile cauze ale disoluţiei statului este fără îndoială haosul din sistemul legislativ. De mai bine de 20 de ani guvernul şi parlamentul ne bombardează cu acte normative făcute după interesul unuia sau al altuia, pe care le modifică pe măsură ce apare alt interes de grup sau persoană. Parcă pe măsură ce îmbătrânim în ale rele, nu mai avem nicio limită.

Parlamentarii au inventat la alegerile de acum patru ani colegiile uninominale. Nimic de zis, a fost bine să o încercăm şi pe asta, dar şi-au bătut unii joc, desenând colegiile după cum aveau ei şi partidele lor intenţie de vot în diferite localităţi. Acum au inventat una şi mai şi. Parlamentarii să fie aleşi din primul tur. Care adună mai multe voturi este ales, chiar fără majoritate. După ce ne-am trezit acum patru ani că au fost aleşi parlamentari de pe locul al treilea, acum o să avem parlamentari care câştigă competiţia cu adversarii, dar fără majoritate de 50% plus 1. De altfel, ne vom confrunta cu această situaţie şi la alegerile locale, fiind primul an din istorie în care vom avea primari aleşi cu numai 30% din voturi.

Ei bine, legea asta cu primari din primul tur a dat-o PDL-ul, care a vrut astfel să-şi conserve primarii în funcţie, care ar fi putut pierde în turul al doilea, pe fondul izolării de restul partidelor. O lege care nu ar fi avantajat prea mult PDL Gorj, ci filialele democrat-liberale considerate la acea vreme puternice, cum ar fi Arad sau Cluj.

Acum, USL impune o altă lege, aceea a alegerii parlamentarilor din primul tur. Care ia mai multe voturi merge în parlament, chiar dacă nu „închide” colegiul, ci ia doar 30% sau 40%. Dacă o astfel de lege va fi în vigoare la parlamentarele din toamnă, vom avea un parlament cu o largă majoritate USL, în care PDL şi UDMR vor face figuraţie, iar PP-DD, PRM, PNG sau UNPR, ca să nu mai vorbit de alte formaţiuni mai mici, vor fi inexistente. Astfel, un partid ca PP-DD cu o intenţie de vot de circa 20% potrivit sondajelor, nu va avea reprezentare parlamentară sau în orice caz aceasta va fi foarte slabă.

Sunt absolut convins că 2012 este singurul an în care vom avea primari şi parlamentari aleşi în acest sistem uninominal într-un singur tur. Pentru că este vorba de două legi dictate de un interes de conjunctură. Peste patru ani vom avea altă conjunctură şi alte legi, care să le conserve interesele celor aflaţi atunci la guvernare.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: