Primarul din Bumbeşti-Piţic şi-a angajat bibliotecar fără bac

Primarul comunei Bumbeşti Piţic face angajări ilegale. Ion Pienaru a angajat în urmă cu doi ani de zile pe postul de bibliotecar un cetăţean al comunei care nu avea nici măcar diplomă de bacalaureat. Din luna septembrie a anului 2008 şi până în momentul de faţă acesta a fost plătit ilegal din bani publici.

Deşi în luna martie a acestui Prefectura Gorj a dispus anularea concursului fraudat din data de 1 septembrie 2008 şi organizarea unui nou concurs, Vasile Ilie, care a dat de două ori bac-ul şi a picat la limba română, este şi la ora actuală bibliotecar. Primarul consideră că certificatul de absolvire a liceului este suficient pentru ocuparea unui astfel de post.

Au fost ştiute întrebările

Cea care descrie modul fraudulos în care s-a organizat concursul de ocupare a postului de bibliotecar este chiar una dintre cele trei persoane care a participat la examen, respectiv Maria Adela Deaconu. „Acest concurs a fost fraudat de către primarul Pienaru Ion, care a dezvălui întrebările ce s-au pus în concurs candidatului Vasile Ilie în seara zilei de 31.08.2008 astfel că în timpul concursului acesta nu a reuşit să răspundă la întrebări decât cu ajutorul comisiei, după ce se încheiase concursul, astfel că timp de două ore i s-au dictat răspunsurile corecte de către comisia condusă de secretarul primăriei, Dumitru Valentin”, spune Adela Deaconu. De asemenea, contracandidata lui Vasile Ilie mai sesizează faptul că din cele opt ore de muncă doar 10% sunt sporadic folosite de bibliotecar pentru împrumutul cărţilor celor interesaţi de citit, restul timpului fiind ocupat cu supravegherea muncitorilor care lucrează pentru primar.

Prefectura Judeţului Gorj a răspuns sesizărilor trimise în mod repetat de Maria Adela Deaconu la sediul instituţiei şi a întreprins o serie de verificări asupra actelor de studii pe baza cărora Vasile Ilie a fost validat pe postul de bibliotecar. Din adresa întocmită în data de 12 martie 2010 de Prefectura Judeţului Gorj reiese că din documentele existente în arhiva Primăriei Bumbeşti Piţic cu privire la dosarele depuse de cei trei candidaţi pentru susţinerea concursului a reieşit faptul că persoana care a câştigat acest post nu îndeplinea condiţiile cu privire la studiile necesare, respectiv studii medii cu diplomă de bacalaureat. De asemenea, s-a mai sesizat că certificatul de absolvire a liceului, eliberat de Grupul Şcolar Bârseşti lui Vasile Ilie la data de 21 august 2008 atestă faptul că acesta a absolvit învăţământul liceal în anul 2006, dar nu şi faptul că a obţinut diploma de bacalaureat care să-i confere dreptul de a participa la respectivul concurs unde, una dintre condiţii a fost „să ai studii medii”. „Din verificările efectuate la Grupul Şcolar Bârseşti a reieşit că sus-numitul a susţinut de două ori examenul de bacalaureat în perioada 2006-2008, dar a fost respins la limba şi literatura română, drept dovadă nu are diplomă de bacalaureat. În concluzie, persoana care ocupă în acest moment nu îndeplineşte condiţiile legale privind studiile, drept pentru care solicităm ca până în data de 31 marie 2010 să procedaţi la încetarea contractului individual de muncă a numitului Vasile Ilie. În caz de refuz vom sesiza organele de cercetare penală”, se arată în adresa trimisă de Instituţia Prefectului către Primăria comunei Bumbeşti Piţic.

Primarul o ţine pe a lui

Însă pe primar nu îl sperie controalele şi dispoziţiile Prefecturii Gorj. Deşi instrucţiunile emise de Prefectura Gorj sunt clare şi la obiect asta nu înseamnă că şi trebuie respectate de primarul Ion Pienaru. Pentru acesta un angajat al său nu trebuie să aibă bacalaureatul atunci când condiţiile de concurs o impun, un certificat de absolvire fiind suficient. Acesta nu are de gând să mai organizeze nici un concurs pentru ca postul de bibliotecar să fie ocupat de cineva care ştie să scrie. „Au fost trei persoane în concurs. Eu nu am făcut parte din comisie. Cel care a câştigat concursul are adeverinţă de terminare a liceului. Prefectura poate nu cunoaşte, dar eu am primit răspuns de la Ministerul Educaţiei că acest certificat atestă că are studii medii”, spune primarul Ion Pienaru.

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: