Primarul din Tismana se opune comasării şcolilor

Primarul şi părinţii elevilor din Sohodol şi Topeşti sunt împotriva deciziei luate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, aceea de a le comasa. În acest sens, primarul din Tismana, Costel Buzianu, a şi înaintat un document la sediul ISJ Gorj, prin care îşi exprimă motivele pentru care cele două unităţi nu ar trebui desfiinţate.

În opinia IŞJ Gorj, mutarea elevilor la şcolile gimnaziale din Pocruia şi Tismana învăţământul va fi eficientizat. Numai că, în perioada iernii copii din Sohodol nu pot să părăsească localitatea din cauza drumului accidentat.

La Sohodol e nevoie de elicopter

 „Unul dintre motivele pe care le-am prezentat este distanţa mare pe care o vor avea de parcurs elevii până la şcoală. Cei din Sohodol vor avea de mers până la Pocruia opt kilometri. Şi chiar dacă se va acorda microbuz, trei luni de zile pe an nu se va putea urca din cauză că drumul nu este accesibil. Numai dacă fac rost de elicopter se va putea rezolva situaţia”, spune Costel Buzianu, primarul comunei. La Şcoala Gimnazială din Sohodol învaţă 45 de elevi, iar la unitatea din Topeşti studiază 50 de copii. Pentru întreţinerea cele două unităţi, primarul spune că a alocat sume mari de bani, iar acum vor fi părăsite. „pe mine nu m-ar deranja să întreţin aceste unităţi. Sunt de acord că nu pot să predea zece dascăli la cinci copii, dar trebuie să existe şi excepţii. La deal nu este ca la câmpie”, mai adaugă primarul. Situaţia este cunoscută şi de reprezentanţii IŞJ Gorj, care spun că numărul elevilor este în scădere, motiv pentru care cele două unităţi oricum vor dispărea. „Există o hibă mai veche a primarilor care, fără să facă o prognoză destul de simplă au învestit în şcoli care o să fie depopulate. Cel mai important dintre motive ar fi faptul că am înlătura învăţământul simultan din aceste unităţi şi s-ar realiza o finanţare mai bună şi mai eficientă. Această decizie prezintă şi ameninţări deoarece aceste unităţi nu dispun de mijloc de transport. Noi nu vrem să ne punem problema să avem vreun abandon şcolar. Ştim că zona este una dintre cele mai puţin accesibile din judeţ, distanţa până la şcoală este foarte mare”, spune Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: