Hrană caldă sau tichete de masă?

Negocierile pentru viitorul contract colectiv de muncă din cadrul Electra încinge spiritele în rândul sindicaliştilor. În urma negocierilor pentru armonizarea drepturilor salariale vor rămâne tichetele de masă sau hrana caldă- Legea prevede ca tichete de masă să primească numai firmele care sunt pe profit.Mai mulţi sindicalişti şi-au dat cu părerea despre cum este mai bine pentru cei căora le apără drepturile.

Cei care aparţin de SNLO primesc masă caldă  iar cei care aparţin de complexuri tichete. Energeticinii susţin că preferă tichetele pentru că au luptat pentru acest drept în anul 2004. De partea cealaltă, minerii, spun că preferă hrana caldă deoarece le protejează sănătatea. Acest lucru va fi stabilit însă de cele 4 comisii de lucru care se vor ocupa de armonizarea contractelor colective de muncă existente până acum.

Din tichete mănâncă toată familia

Sindicaliştii din energie spun că nici nu se gândesc să renunţe la tichetele de masă, deoarece le-au obţinut cu foarte mare greutate. „În anul 2004 am făcut referendum pentru obţinerea tichetelor de masă, sub nicio formă nu ne gândim acum să le pierdem. Cu siguranţă vor rămâne tichetele şi nu masa caldă. Vă dau şi un argument pentru care şi firma va prefera tichetele. Dacă le păstrează costurile sunt mai mici decât asigurarea hranei calde“, spune liderul de sindicat al carierei Jilţ Sud, Vasile Geamănu. Cei care lucrează în energie spun că tichetele sunt foarte folositoare, deoarece pot cumpăra mâncare pentru toată familia, în schimb hrana caldă o mănânci odată. „Dacă ne ia bonurile de masă, deşi nu cred că este posibil ne vor face un rău. Tichetele sunt foarte utile pentru că putem cumpăra mâncare pentru întreaga familie şi orice dorim. Un tichet valorează 8 lei şi le primim în funcţie de numărul de zile lucrătoare, ne ajută foarte mult“, a completat un alt sindicalist din energie.

Se iscă nemulţumiri

Tabăra cealaltă, formată din mineri preferă masă caldă. Dacă energeticienii spun că se gândesc că vor fi păstrate tichetele pentru că firma va ieşi mai ieftin, minerii se gândesc la sănătatea lor. Spun că o masă caldă este tot ce le trebuie pentru a le proteja sănătatea. „Noi ne gândim în primul rând la sănătatea noastră. O masă caldă este binevenită pentru noi în condiţiile în care lucrăm“, a declarat sindicalistul Nicolae Bădiţă. „Dacă se vrea cu tot dinadinsul tichetele de masă să fie făcută publică firma de la care vor fi luate, pentru că înseamnă că sunt anumite interese“, trage concluzia liderul de sindicat CFU EMC Motru, Marian Pescaru.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: