Primele discuţii pentru înfiinţarea CNLEO

Secretarul de stat Tudor Şerban, din Ministerul Economiei, s-a întâlnit ieri cu lideri sindicali din minerit şi energie pentru a discuta despre înfiinţarea viitoare Companii Naţionale Lignit-Energie Oltenia. În timp ce pe la Gorj politicienii se ceartă pe lucruri care, în mod normal, trebuiau lămurite de mult timp şi care pentru unii sunt deja clare, la Bucureşti încep să se mişte lucrurile care, în timp, ar putea scoate judeţul acesta din starea jalnică în care a ajuns de-a lungul vremii.

Sindicaliştii l-au avut în frunte pe Marin Condescu, discuţiile purtându-se la sediul din Bucureşti al Federaţiei Naţionale Mine Energie. Secretarul de stat a fost însoţit de directorul pe probleme de minerit din minister, Sorin Găman, originar din Motru. De asemenea, la discuţii au participat directorii generali de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, precum şi de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Aşadar, în timp ce pe la Gorj unora li se vând poveşti despre schimbarea unuia sau altuia dintre directorii generali, pe la Bucureşti secretarul de stat din ministerul economiei stă la aceiaşi masă cu aceştia şi discută lucruri care vor influenţa mii de locuri de muncă din judeţ. Politicienii de la Târgu Jiu ar trebui să strângă rândurile de acum încolo şi să încerce să obţină măcar ca sediul viitoarei companii energetice să fie în inima Gorjului pentru că sunt încă vehiculate zvonuri care indică Bucureştiul sau Craiova drept locaţie pentru aşa ceva.

CNLEO – şansa mineritului şi a energeticii din Oltenia

Marin Condescu spune că întâlnirea cu secretarul de stat şi ceilalţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei este o consecinţă directă a discuţiilor purtate cu ministrul Adriean Videanu. Liderul sindical afirmă că la întâlnirea cu Tudor Şerban s-au discutat primele modalităţi prin care entităţile din minerit şi energie vor fi unificate între ele pentru a putea fi înfiinţată cât mai repede Compania Naţională Lignit Energie Oltenia. Reprezentantul minerilor reafirmă că în circa două luni Guvernul va aproba un act normativ care va reorganiza sistemul minier şi energetic, sindicatele conduse de Condescu pledând de ani de zile pentru o astfel de entitate economică. „Domnul ministru Videanu a spus-o foarte clar că are toate împuternicirile, inclusiv din partea premierului Emil Boc, pentru a realiza acest proiect cât mai repede. Acum, că unii se ceartă pe la Târgu Jiu pentru nu ştiu ce, nu mai contează atât de mult pentru că, din păcate, Societatea Naţională a Lignitului nu este într-o situaţie tocmai fericită. Aş putea spune că este ca şi moartă, iar cei care se luptă pentru şefia ei nu ştiu dacă să îngroape mortul sau să-l ardă şi să nu-i mai pomenească numele. Avem şansa prin această companie energetică să ne ocupăm locul pe care îl merităm pe piaţa energetică din acest colţ al Europei, dar depinde doar de noi dacă ne pricepem să prindem acest ultim tren sau să-l ratăm şi pe acesta, deşi eu am convingerea fermă că deja suntem în vagoane, iar unii nu şi-au dat seama de acest lucru”, spune sindicalistul şef.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: