Primește an de an despăgubiri de la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia plătește bani grei pentru terenurile răscolite de excavatoare și neredate în circuitul agricol. Un localnic din comuna gorjeană Slivilești, care deține aproape 10 hectare de pământ, primește de ani buni despăgubiri în instanță pentru că nu-și poate cultiva terenurile. După noi tergiversări în justiție, CE Oltenia îi va vira gorjeanului o altă tranșă de bani.

Judecătoria Târgu Jiu a decis în primăvara anului trecut ca proprietarul din Slivilești să primească suma de 83.919 lei, reprezentând despăgubiri pentru lipsa de folosință a terenurilor pentru anii 2015, 2016 și 2017.

Complexul Energetic Oltenia a atacat sentința, motivând că nu este obligat să efectueze lucrări de redare în circuitul agricol și de ecologizare a suprafețelor menționate în cererea de chemare în judecată.

Juriștii CE Oltenia au aruncat pisica în curtea Ministerului de resort, anume Ministerul Economiei, care are în structura sa Direcția Generală de Resurse Minerale, respectiv Serviciul pentru Închidere Mine, Conservare și Ecologizare.

Tribunalul Gorj a reținut însă autoritatea de lucru judecat, respectiv sentința definitivă pronunțată de Judecătoria Motru. Prin acea decizie, compania a fost obligată să efectueze lucrări de ecologizare și de redare în circuitul agricol a terenurilor proprietarului din Slivilești.

În plus, proprietarul a dovedit în instanță că terenurile sale sunt degradate din cauza lucrărilor miniere efectuate înainte de anul 2000. O expertiză arată că terenurile sunt foarte denivelate, prezintă surpări, iar pe suprafețe mari băltește apa.

„Nu muncește terenurile”

CE Oltenia are o altă versiune. „Reclamantul obține permanent venituri din promovarea acțiunilor împotriva CE Oltenia, ceea ce nu îl stimulează să muncească terenurile, dar în mod greșit instanțele nu au stabilit dacă acesta și-a respectat obligațiile ce îi revin în calitate de proprietar al terenurilor. Din raportul de expertiză întocmit în cauză, rezultă că reclamantul a cultivat terenurile, dar nu a avut producția scontată, însă nu se precizează în ce an a muncit aceste terenuri și ce producție a realizat efectiv, având în vedere și condițiile climatice și producțiile medii realizate la nivel zonal în acele perioade. Mai mult, la data efectuării deplasării la fața locului pentru efectuarea expertizei, și nici în anii anteriori, pe terenurile reclamantului nu exista nici urmă de lucrări agricole, însă pe terenurile învecinate se putea observa producția agricolă”, au susținut reprezentanții companiei.

Curtea de Apel Craiova i-a dat însă dreptate gorjeanului. Sentința din 17 iunie este definitivă. Prin urmare, compania energetică este nevoită să achite despăgubirile stabilite de instanță.

Vizualizări: 5,374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: