Codul silvic, modificat din nou pentru CE Oltenia. Ce prevede!

Codul silvic a fost modificat joi, prin Ordonanță de Urgență, pentru a se debloca activitatea Complexului Energetic Oltenia. În urmă cu doi ani, documentul a suferit modificări prin lege pentru a permite CE Oltenia să taie păduri fără compensare, adică fără a împăduri în altă parte. Nu a fost însă suficient, iar carierele au rămas tot blocate.

 „Terenurile forestiere achiziționate de operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat în condițiile art. 6 lit. a) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare, care nu fac parte din coridorul de expropriere al unei lucrări miniere declarate de interes național și de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit, dar care se regăsesc pe amplasamentul lucrării în cauză și sunt necesare realizării lucrărilor miniere, pot fi scoase din fondul forestier național. În acest caz, beneficiarul scoaterii din fondul forestier național este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat”, se arată în OUG pentru modificarea art. 36 alin. (6) din Legea nr.46/2008 privind Codul silvic.

Pentru terenurile forestiere care au fost incluse în coridorul de expropriere al lucrării miniere de interes național și de utilitate publică, beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier este statul român.

În plus, aceste dispoziții se aplică și „procedurilor de scoatere definitivă din fondul forestier național a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes național și de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit, aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanță de urgență a Guvernului”.

Premierul Ludovic Orban a explicat că este o situație de urgență, a cărei reglementare nu poate fi amânată: „Având în vedere consecințele scăderii cu o cantitate de 9 milioane tone a producției de lignit și implicit a producției de energie electrică, generată de imposibilitatea continuării unor lucrări de utilitate publică și interes național, respectiv scăderea capacitații de echilibrare a Sistemului Energetic Național cu risc de black-out la nivel de stat și faptul că nu se vor putea constitui stocurile de cărbune pentru vârful de iarnă 2020-2021 și luând în considerare creșterea prețului energiei electrice la nivelul consumatorului final și implicit apariția unor probleme sociale prin introducerea a minim 4.000 de lucrători în șomaj cu efect în bugetul asigurărilor sociale, Guvernul României adoptă prezenta OUG”.

În cariere sunt excavatoare care stau de ani de zile din cauza lipsei fronturilor de lucru. În așteptarea unor avize birocratice, compania nu a putut face defrișări sau exproprieri.

Ajunși la capătul răbdării, minerii au amenințat cu proteste și defrișări forțate. Sub presiunea campaniei electorale, guvernanții s-au strâns la masa discuțiilor și au făcut primii pași pentru extinderea carierelor de cărbune.

Vizualizări: 4,059

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: