Primul mandat la primărie! Vezi cum încheie anul!

Alegerile locale din acest an au adus conducători noi în unele dintre primăriile din judeţ. La şase luni de la preluarea mandatelor, actualii primari recunosc faptul că munca în administraţie este foarte grea. Cele mai mari probleme le-a avut primarul din Bolboşi, Ion Bilea, care a fost la un pas de a-şi da demisia după ce a văzut dezastrul de la primărie. Cert este că toţi primarii contactaţi telefonic se pregătesc pentru un an şi mai greu, 2013.

Alegerile locale din 10 iunie au adus surprize în unele localităţi din Gorj. În oraşe ca Novaci, Turceni, Tismana, Ţicleni şi comune precum Baia de Fier, Bălănşeti, Bolboşi, Bărbăteşti, Bâlteni, Padeş, Săcelu, Bumbeşti-Piţic,  Glogova sau Vladimir locuitorii au votat pentru schimbarea vechilor primari.

„E mai uşor în opoziţie“

Acum, la şase luni de la câştigarea alegerilor, primarul PP-DD din Tismana, Marian Slivilescu, spune că „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg“. „Sigur că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. E mult mai uşor să faci opoziţie, să critici, nu este simplu să faci administraţie. Dar, consider că anul îl încheiem cum trebuie, am reuşit să avem câteva realizări, aprobarea unui centru de informare turistică. Acoperirea cu telefonie mobilă a satului Sohodol unde era mare problemă, asfaltarea unui kilometru de drum, însă avem probleme cu reţeaua de alimentare cu apă. Asta e, şi de-ale bune şi de-ale rele“, a declarat Marian Slivilescu.

Restanţe la plata salariilor

La primul mandat de primar, dar cu experienţă în administraţie din funcţia de vice, este şi Marius Vijulan de la Vladimir. Primarul încheie anul cu restanţe pe două luni la salariile funcţionarilor. Vijulan spune că primele luni de mandat au fost grele, dar are speranţe că va primi sprijin de la autorităţi în 2013. În plus, partidul din care face parte este la putere.

La guvernare este şi partidul din care face parte primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan. A fost greu, dar a încheiat bine anul. „Intrăm cu dreptul în noul an, avem mici datorii, dar avem şi o datorie mai mare de 10 miliarde pentru asfaltarea unui drum, fonduri guvernamentale care nu au venit. Nu e uşor să conduci o comună, banii sunt puţini şi trebuie să-i preţuim foarte bine. Singurele fonduri sunt din taxe şi impozite, investitori nu sunt. Sper să apară ceva soluţii pentru 2013, şi nu doar mărirea taxelor şi impozitelor“, a spus primarul Pungan.

Moştenire grea la Bolboşi

Primarul Dumitru Leuştean de la Novaci crede că este în grafic cu promisiunile pe care le-a făcut oamenilor. Experienţa la stat, la Direcţia de Drumuri, l-a ajutat să conducă primăria. „Eu m-am acomodat destul de repede şi pot să spun că mi-am atins obiectivele în proporţie de 95%. Mai avem probleme la căminul de bătrâni unde dăm 50-60 din fonduri şi nu e simplu şi mai avem o restanţă la salariile angajaţilor de acolo. Pentru 2013 sper să oferim mai multe posibilităţi de petrecere a timpului în Novaci pentru că zona este prielnică pentru turism“, a declarat Dumitru Leuştean.

Dacă ceilalţi primari au mai găsit câte ceva la primării, la Bolboşi primarul PD-L Ion Bilea a avut ghinion. A găsit datorii de 20 de miliarde de lei. De fapt, în primele luni de mandat Bilea a inventariat toate datoriile moştenite de la fostul primar Viorel Croitoru. Bilea este sigur că nici următorii ani nu vor fi buni, dat fiind că are de plătit foarte multe datorii.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: