Primul medic gorjean condamnat pentru ucidere din culpă

Liliana Voichița Puiu Crăciun este primul medic din Gorj condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă. Crăciun a primit ieri verdictul final din partea instanțelor de judecată, un verdict pe care a sperat până în ultima clipă să îl schimbe, eforturile sale fiind zadarnice.

Puiu Crăciun a ajuns să aibă probleme cu legea după ce în 2008 i-a murit o pacientă de 24 de ani pe care a tratat-o la cabinetul său particular. Părinții Lorenei Buicu au reclamat-o pe doctoriță și au cerut pedepsirea acesteia, cauza morții stabilită de către anchetatori fiind o infecție cu un streptococ. Decizia finală a fost dată ieri de judecătorii Curții de Apel Craiova, care au respins apelul pe care medicul și firma de asigurări cu care are contract l-au formulat la o decizie din decembrie anul trecut a Judecătoriei Târgu Jiu.

Instanța de fond a stabilit că, pentru acuzațiile ce-i sunt aduse, medicul să fie condamnat la doi ani de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare. Doctoriței i se interzic unele drepturi civile, dar nu și pe acela de a profesa mai departe, decizia fiind menținută și la Curtea de Apel Craiova. Puiu Crăciun s-a declarat permanent nevinovată, dar nu a reușit să îi convingă de acest lucru și pe magistrații care i-au judecat cauza.

„În cauză există în mod cert o legătură de cauzalitate între tratamentul prescris şi aplicat de învinuită şi efectul constând în moartea numitei Buicu Ionela Lorena ca urmare «a insuficienţei organice multiple survenite în evoluţia unei fosceite necrozante cu streptococ grup A, cel mai probabil consecinţa unei necroze fisulare aseptice, complicaţie locală survenită post infecţie intramusculară cu diclofenac, suprainfectată secundar, la un organism cu deprimare imunitară, consecinţa tratamentului cu dexametazonă efectuat anterior şi cel mai probabil purtător de streptococ grup A»”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Despăgubiri

Instanța de fond, respectiv Judecătoria Târgu Jiu, a mai stabilit în acest caz ca familia tinerei să primească despăgubiri pentru suferința de care a avut parte. „Obligă asigurătorul SC Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, la plata către partea civilă Buicu Maria a sumelor de 30.000 lei, despăgubiri materiale şi 147.000 lei daune morale. Obligă asigurătorul SC Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, la plata către partea civilă Buicu Constantin a sumei de 100.000 lei, cu titlu de daune morale. Obligă inculpata la plata către partea civilă Buicu Maria, a sumei de 14.220 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”, se mai arată în hotărârea judecătorească.

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: