Prinţesa naiului, în finala de la Românii au talent

Naista Oana Lianu, fiica profesorului Ion Lianu de la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, s-a calificat în finala show-lui de televiziune „Românii au talent”, în urma voturilor adunate după cea de-a patra semifinală. „Prinţesa naiului”, aşa cum a fost numită de presa franceză, a ridicat juriul şi publicul în picioare prin reprezentaţia sa, îmbinând naiul cu ritmurile de jazz şi cu vocea sa minunată.

Oana Lianu are 36 de ani şi locuieşte în Oradea, fiind conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Artă a Universităţii din Oradea. Tatăl său, Ion Lianu, a fost unul dintre cei mai recunoscuţi interpreţi ai instrumentelor de suflat, care a pus bazele Ansamblului „Ciobănaşul” din Crasna, judeţul Gorj, şi care a pregătit-o pe fiica sa în spiritul muzicii de la o vârstă fragedă. În urma turneelor sale Oana Lianu a fost numită de presa franceză „Prinţesa naiului”. „Faptul de a cânta la nai pentru mine înseamnă totul. Nu aş putea şi nu aş vrea nici acum şi nici într-o altă viaţă să fac nimic altceva. Sunt numeroase turneele efectuate. Am fost în China, în Coreea, în America. Ultimul mare turneu a fost în New York”, spune Oana Lianu. Până acum a realizat cinci albume muzicale şi a scris trei cărţi. „Băieţelul meu, Ionică Lianu Popa, deşi are şase ani, văd că urmează această carieră frumoasă ca şi mine, tăticul lui şi bunicii lui”, a mai declarat Oana Lianu, una dintre cele mai mari naiste ale lumii. Cu toate acestea, artista este cunoscută mai mult în străinătate decât în ţară. „Mi-am dorit foarte mult să ajung la Românii au talent pentru că deşi sunt un artist consacrat nu mi s-a oferit nicicând şi niciunde în această ţară posibilitatea de a-mi arăta acest talent, acest duet al vocii cu naiul, care este foarte rar întâlnit. Din păcate poate că sunt mai cunoscută în străinătate decât la mine în ţară şi acest show excepţional îmi dă posibilitatea să arăt românilor de la mine din ţară şi să le ofer toată dibăcia mea artistică în arta naiului şi în arta vocală”, mai menţionează naista.  „Vocea şi naiul ei se completează atât de bine încât devin una şi aceeaşi. Într-adevăr este deosebită”, spune Andra.

PASIUNI

Prima pasiune a Oanei Lianu a fost însă pianul, pe care a început să îl studieze de la vârsta de şase ani. Cariera sa pianistică ia sfârşit însă destul de repede, la vârsta de 13 ani, când este operată la degetul arătător din cauza unui panariţiu. Tatăl său, Ion Lianu, are inspiraţia de a o îndrepta pe fiica sa spre studiul naiului. Tot acesta o iniţiază în arta altor instrumente de suflat, cum ar fi cavalul, ocarina, drâmba sau fluierul.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: