Procesul ex-primarului Rentea a ajuns la Înalta Curte

Instanța supremă va judeca în toamnă recursul pe care l-au declarat inculpații în dosarul șpăgilor și afacerilor ilegale derulate cu un deceniu în urmă de Primăria Săcelu, fostul edil al localității, Dănuț Rentea, fiind cap de afiș în procesul respectiv.

În septembrie este programat primul termen din acest dosar ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, până la sfârșitul anului fiind șanse minime ca magistrații să pronunțe un verdict final, mai ales că termenele la instanța supremă se dau la intervale destul de mari de timp, iar inculpații, vreo opt la număr, vor găsi diferite tertipuri pentru a obține amânări ale termenelor.

Curtea de Apel Craiova a pronunțat la sfârșitul anului trecut, chiar înainte de Crăciun, un verdict care le-a făcut inculpaților sărbătorile ceva mai fericite, pedepsele decise în Bănie fiind mai mici decât la Tribunalul Gorj, șansele să devină și mai mici odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal fiind și mai mari. Fostul primar Dănuț Rentea, judecat pentru că a folosit fonduri SAPARD pentru lucrări de mântuială și pentru a băga banii în buzunar a primit la Craiova o pedeapsă de cinci ani, la fel ca și afaceristul Mihăilă Alexe.  Instanța a dispus confiscarea de la afacerist a peste 300.000 de lei, iar de la primar a 120.000 de lei, toți inculpații având de suportat despăgubiri de aproape 600.000 de lei, conform sentinței de la Craiova.

Fostul adjunct al Inspecției în Construcții Gorj, Cornel Cimpoieru, a rămas la Craiova cu pedeapsa de patru ani decisă la Tribunalul Gorj, aceasta fiind cu executare, ca și în cazul unui alt inculpat din dosar, Petre Gherghe. Patru ani a primit și Marian Daniel Găină, în cazul acestuia pedeapsa fiind înlocuită cu un termen de încercare de 9 ani. Același verdict a fost dat și pentru inculpatul Daniel Ilie Pavel, care timp de 9 ani nu trebuie să comită nicio ilegalitate pentru a nu ajunge în spatele gratiilor. Cu o jumătate de an mai puțin a primit Vasile Orosz, iar 3 ani și patru luni ar avea de executat Liviu Popescu. În cazul celui din urmă executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare de 8 ani și patru luni.

Toți au ajuns să aibă probleme după ce Primăria Săcelu a accesat acum 10 ani un proiect cu fonduri SAPARD în valoare de aproape 3 milioane de lei, materializarea lui făcându-se pe baza unor rapoarte și documente care au permis furtul din bani publici, în acest dosar Dănuț Rentea fiind arestat preventiv, alături de Mihăilă Alexe, între august 2008 și aprilie 2009.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: