Procuror: Fugarul Stăncioi voia să fure arme militare

Petre Stăncioi, gorjeanul fugit acum câteva zile din arestul la domiciliu, avea planuri și mai mari decât furtul unor bijuterii de prin casele unor gorjeni, pentru care se luase măsura preventivă. Furtul unor arme din depozitele armatei era următoarea etapă din activitatea infracțională a acestuia, unul dintre colaboratorii săi având deja acasă muniție produsă la Uzina Mecanică Sadu, uzină zguduită în anii trecuți de scandalurile furturilor de muniție de către propriii angajați.
Cel care la începutul anilor 2000 incendia mașinile și casele unor polițiști care îl incomodau plănuia acum să-și procure și arme pe care să le vândă pe piața neagră, arme care se aflau într-un depozit al armatei. Informația se regăsește în rechizitoriul pe care procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu l-au înaintat instanței de judecată și prin care Stăncioi a fost oficial trimis în judecată și acuzat de comiterea a două infracțiuni de furt calificat. „Inculpatul Stăncioi Petre intenționa să-și lărgească orizontul infracțional pentru a dobândi arme militare de foc, dintr-un depozit al armatei, pe care să le valorifice ulterior”, consemnează procurorii, fără să furnizeze mai multe informații pe această temă. Cert este că la câteva zile după ce rechizitoriul a fost trimis pe masa judecătorilor Stăncioi a dispărut de acasă, deși era în arest la domiciliu.
Planurile sale, dacă nu ar fi fost prins de polițiști în luna ianuarie, erau acelea de a comite noi infracțiuni, chiar și mai violente, probele de la dosar și faptele din trecut ale inculpatului părând să fie insuficiente pentru a-i determina pe judecători să emită mai din timp mandat de arestare preventivă pe numele acestuia. „Totodată, inculpatul Stăncioi Petre discuta și cu numitul N.B. despre comiterea altor infracțiuni, respectiv tâlhării, prin pătrunderea în domiciliul unor potențiale victime și amenințarea membrilor familiei și chiar împușcarea acestora în cazul în care refuză să remită anumite bunuri, aspecte din care rezultă periculozitatea deosebită a inculpatului, care nu ar fi ezitat să folosească violența în cazul în care persoanele vătămate refuzau să coopereze”, mai notează procurorii în rechizitoriul înaintat instanței de judecată.
Complicii și filajul
Unul dintre cei care l-au ajutat pe Stăncioi în comiterea furturilor și valorificarea bijuteriilor furate a fost Ion Roșca, la domiciliul să anchetatorii descoperind cu ocazia unei percheziții muniție pe care bărbatul nu avea voie să o dețină. Două cartușe de calibrul 8x57mm și 7,92x57 mm erau alături de 47 de cartușe de 7,62x39 mm, fabricate de UM Sadu. „Din raportul de constatare criminalistică a reieșit faptul că, din totalul celor 47 de cartușe în litigiu, 5 bucăți fac parte din categoria trasoare, 24 de bucăți sunt cu miez metalic (perforant – incendiare) și 18 bucăți sunt cartușe de vânătoare, primele două tipuri făcând parte din categoria muniției militare. Toate cartușele puse la dispoziție se aflau în stare de funcționare”, consemnează anchetatorii.
Stăncioi a fost trimis în judecată alături Constantin Viorel Stăniloiu și Aron Valentin Bubăciosu, aflați în arest la domiciliu, și împreună cu Constantin Bogdan Căzănel, Ion Roșca și Constantin Vâlceanu, aflați sub control judiciar. Anchetatorii au descoperit pe parcursul cercetărilor că Stăncioi a fost cel care își fila victimele zi de zi până când le știa programul foarte bine, în așa fel încât să nu fie prins atunci când să spargerea. Cristi Nicolae Crăc și soția sa Cristina au fost primele victime ale grupării coordonate de Stăncioi. Pe 2 ianuarie, seara, el a lipsit de acasă câteva ore, timp suficient pentru hoți să-i fure un seif în greutate de o jumătate de tonă. Bijuterii din aur și 24 de ceasuri scumpe au dispărut atunci, prejudiciul fiind estimat la circa 100.000 de lei.
Petre Stăncioi l-a urmărit pas cu pas pe Crăc și a dat lovitura fix când a fost sigur că nu va fi prins, mai multe camere de supraveghere surprinzând momentele în care interlopul se ținea cu mașina după afacerist pentru a se asigura că nu se întoarce acasă. Seiful, ale cărui balamale fuseseră tăiate, a fost găsit ulterior abandonat în pădurea Drăgoieni. Cum a ajuns Stăncioi să pună ochii pe comoara familiei Crăc? Iubita sa era bună prietenă cu Cristina Crăc, Stăncioi având nevoie doar de câteva informații pentru a pune la punct scenariul unui furt, scenariul repetându-se zece zile mai târziu și în cazul avocatei Anca Dondera. Și aici prejudiciul a fost estimat la 100.000 de lei. Ulterior, bijuteriile furate au fost valorificate la o casă de amanet din Râmnicu Vâlcea, care îl are ca proprietar pe Bogdan Căzănel, acuzat acum de tăinuire.

Vizualizări: 4,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: