Procuror şi judecător, cercetaţi penal pentru interceptarea unui ziarist

Procurorul Emil Moţa şi judecătorul Florin Encescu sunt cercetaţi penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la plângerea formulată de jurnalistul Narcis Daju. Acesta îi acuză pe magistraţi de săvârșirea infracțiunii de abuz împotriva intereselor persoanelor, după ce atât telefonul, cât şi comunicaţiile online, i-au fost interceptate într-un dosar penal cu care nu are nicio legătură.

Jurnalistul de investigaţii Narcis Daju a aflat pe căi oficiale faptul că a fost interceptat timp de 30 de zile, la începutul anului trecut. Mandatul a fost solicitat de procurorul Emil Moţa, într-un dosar penal care îl privea pe Aristică Doru Şerban zis Habitu, acuzat de cămătărie şi şantaj. Narcis Daju susţine că îl cunoaşte vag pe Habitu, nu a vorbit niciodată cu el la telefon şi nici nu a scris despre dosarul acestuia. Cu toate acestea, procurorul Moţa a scris în solicitarea pe care a făcut-o către instanţa de judecată pentru autorizarea interceptării telefoanelor că Daju are acces la acte din dosarul de urmărire penală şi că îl ţine pe Habitu la curent cu mersul anchetei, după cum ne-a declarat jurnalistul. „La astfel de documente nu are acces nici măcar prim-procurorul, cum să aibă acces un jurnalist? Cu toate acestea, pe baza acestor fantasmagorii, fără să facă nicio verificare, judecătorul Encescu a aprobat interceptarea”, a spus Daju, explicând astfel de ce îi acuză pe cei doi de abuz în serviciu.

Inspecţia Judiciară va face o anchetă

Narcis Daju a depus plângeri atât la Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Jurnalistul a primit răspuns de la ambele instituţii. CSM i-a comunicat că „sesizarea a fost trimisă, pentru competentă soluţionare, Direcţiei Inspecţiei Judiciare pentru procurori, respectiv Direcţiei Inspecţiei Judiciare pentru judecători,  urmând să primiţi răspuns cu privire la modul de soluţionare”. Parchetul ICCJ i-a comunicat la rândul lui că plângerea a fost trimisă spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Acuzaţia lui Daju la adresa celor doi magistraţi este de abuz împotriva intereselor persoanelor. „Practic, nu numai cariera acestor magistrați este pusă sub semnul întrebării. Am prezentat public dovezi că am fost interceptat ilegal, sub acuzații fantasmagorice, în dosarul penal privitor la Șerban Doru Aristică”. Dacă abuzul va fi dovedit,  conform Codului Penal, Moța și Encescu riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Abuz în formă continuată

Interesant este că, deşi din interceptarea convorbirilor lui Narcis Daju nu au rezultat elemente care să facă legătura dintre el şi dosarul Habitu, procurorul Moţa a revenit cu o cerere către instanţă, pentru a monitoriza şi comunicaţiile online. De această dată, spune Daju, argumentul a fost acela că jurnalistul a ţine legătura cu doi poliţişti, pe care nici măcar nu îi cunoaşte. Nici de această dată, spune jurnalistul, judecătorul Encescu nu a făcut nicio verificare şi a aprobat cererea lui Moţa. La cererea scrisă a lui Daju, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj i-a comunicat în scris că în urma interceptării „nu au rezultat date care să intereseze urmărirea penală” şi ca atare „nu s-a procedat la redarea convorbirilor şi comunicaţiilor în procese-verbale”.

În ce constă abuzul magistraţilor

Potrivit Codului de Procedură Penală (CPP), telefoanele pot fi interceptate doar dacă „sunt  date  ori  indicii  temeinice  privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni”. Ori Narcis Daju şi ceilalţi jurnalişti interceptaţi în dosar puteau fi bănuiţi cel mult că luau puncte de vedere acuzatului, fapt absolut normal.

CPP arată că perioada maximă pentru care se acordă autorizaţia este de 30 de zile, dar că „Procurorul dispune încetarea  imediată  a  interceptărilor  şi  înregistrărilor înainte de expirarea duratei autorizaţiei dacă nu mai există motivele care le-au justificat, informând despre aceasta instanţa care a emis autorizaţia”. Cu alte cuvinte, dacă procurorul a văzut din primele zile că ascultă fără temei telefoanele jurnalistului trebuia să înceteze, nu să ceară extinderea autorizaţiei şi pentru comunicaţiile online.

O altă ilegalitate semnalată de Narcis Daju este acea că nu a fost informat de procuror că i-au fost interceptate telefoanele, deşi acelaşi CPP îl obliga în acest sens. „Dacă în cauză s-a dispus o soluţie de netrimitere în judecată, procurorul este obligat să  înştiinţeze  despre  aceasta  persoana  ale  cărei  convorbiri  sau  comunicări  au  fost interceptate şi înregistrate”, se arată în Codul de Procedură Penală. Ori Daju a aflat că a fost interceptat doar la cererea sa scrisă, după mai bine de un an, nu din iniţiativa procurorului, aşa cum prevede legea.

SURSE

Sunt surse care susţin că mai mulţi jurnalişti din Gorj au avut atât telefoanele, cât şi comunicaţiile online interceptate în dosarul Habitu.

TĂCERE

Narcis Daju susţine că nu numai telefoanele sale personale au fost interceptate, ci şi un număr aparţinând Gorj TV, care era afişat pe ecran la emisiunile în direct, pentru a prelua mesaje de la telespectatori. Daju realiza anul trecut o emisiune la acest post. SC Zonal Media SA, care deţinea la acea vreme postul de televiziune şi care deţine numărul de telefon, a cerut acum zece zile o confirmare oficială de la Parchet, dacă şi din ce motive acest telefon a fost interceptat, dar încă nu a primit răspuns.

REACŢIE

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei crede că în cazul interceptării lui Narcis Daju avem de-a face cu o încercare de decredibilizare a activităţii jurnalistului. „Asemenea acțiuni de supraveghere a căror temeinicie faptică nu este probată nici în cererea procurorului, nici în decizia Tribunalului pun în pericol activitatea profesională a jurnalistului și a redacției din care face parte acesta prin afectarea relației cu sursele (relația confidențială a jurnalistului cu sursele sale este compromisă prin interceptarea comunicării), dar și dreptul cetățeanului la liberă informare. În plus, includerea unui jurnalist într-un dosar penal și asocierea nedovedită cu persoane urmărite penal riscă să compromită credibilitatea jurnalistului și a instituției media la care activează”, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: