Procurori, staţi departe de CEO! S-a ieftinit cărbunele!

Complexul Energetic Oltenia a dat ieri publicităţii costurile de producţie a tonei de cărbune pe fiecare carieră în parte. „Transparenţa” este generată de faptul că presa locală şi centrală se întreabă de ce dorm procurorii DNA, câtă vreme Ciurel a refuzat participarea CE Oltenia la licitaţia pentru cărbune din Serbia, unde ar fi putut obţine 36 de euro pe tonă, dar a contractat 1,2 milioane de tone cu un SRL nou înfiinţat din Constanţa cu 13 euro tona, sub costul de producţie realizat anul trecut. Costurile au scăzut miraculos în ianuarie, se pare. Un lider sindical a explicat cum au fost manevrate cifrele, pentru a fi prostiţi procurorii.

CE Oltenia a publicat ieri costurile pe tona de cărbune obţinute în ianuarie. Compania vrea să demonstreze că are profit din contractul cu BVA Coal SRL, firma care livrează lignit la sârbi cu 35,7 euro, deşi îi cumpără de la complex cu 13 euro tona. „Livrarea cărbunelui a început cu data de 5 ianuarie 2015, contractul derulându-se doar in condiţiile efectuării în avans a plăţilor pentru cărbunele livrat. Conform rezultatului financiar al lunii ianuarie 2015 (încheiat la data de 24.02.2015), costul tonei de cărbune realizat  în  luna  ianuarie  este  de 50,66  lei,  adică  11,35  euro  faţă  de preţul  de  vânzare  de  13 euro/tonă“, explică societatea.

Din situaţia CE Oltenia rezultă că Lupoaia are cel mai bun cost, iar Berbeştiul cel mai mare. În ordinea costurilor: Lupoaia - 30,32 de lei, Tismana - 35,85 de lei, Roşia - 38,56 de lei, Husnicioara - 38,64 de lei, Jilţ Nord - 40,69 de lei, Roşiuţa - 43, 96 de lei, Rovinari - 52,26 de lei, Peşteana - 67,17 de lei, Jilţ Sud - 65,29 de lei, Pinoasa - 88,85 de lei, Berbeşti -106,79 de lei. Cost mediu - 50,66 de lei.

Reamintim că CE Oltenia şi-a propus să producă tona de cărbune, în 2015, cu 50 de lei. În 2014, compania îşi propusese să producă cu 57 de lei, dar a produs cu 65 de lei. Societatea ia în calcul atunci când spune că va produce cu 50 de lei şi cele 3000 de concedieri care urmează. Pe de altă parte, contractul cu sârbii este semnat în decembrie, când Laurenţiu Ciurel susţinea că nu dă afară, dar îşi prognoza costuri pe mai puţini salariaţi.

Sindicaliştii demontează minciuna

Imediat ce a apărut pe site-ul companiei situaţia costurilor pe tona de cărbune, liderul sindical Bogdan Bejinaru spune că la Jilţ preţul afişat de companie nu e real: „Nu sunt băgate costurile cu paza pentru că încă nu e contract, nu e băgată redevenţa pentru că este dată trimestrial, transportul e băgat parţial. Cheltuielile sunt mai mari de cât zic ei. Nu sunt băgate prestările de servicii de la Medservmin, de la UEF Motru şi nu sunt băgate nici cheltuielile cu mentenanţa, plus sâmbetele şi duminicile. Per total e 49-50 de lei pe tona de cărbune la Jilţ. Costul e diminuat cu aproape 3 euro în situaţia dată ei. Ei vând în pierdere“.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: