Ministerul Energiei îl verifică pe Ciurel la contracte

Ministrul energiei Andrei Gerea a declarat că a declanşat controale la Complexul Energetic Oltenia şi că Ciurel nu este protejat de calitatea de manager privat. Verificările vin după ce presa centrală a relatat despre afacerea de zeci de milioane de euro ratată de Ciurel, în favoarea unei firme de apartament din Constanţa. CE Oltenia a refuzat să participe direct la un export de cărbune care i-ar fi adus 36 de euro pe tonă, dar a contractat 1,2 milioane de tone de 13 euro cu o firmă de apartament, care face exportul în Serbia. Cum costurile CEO pe tonă sunt mai mari, Ciurel forţează concedierea a mii de mineri. Cum tupeul nu are limite, acesta acuză presa că vrea să lase minerii fără serviciu.

Andrei Gerea a fost întrebat ce măsuri va lua în cazul managerului Laurenţiu Ciurel de la CE Oltenia, având în vedere că societatea are pierderi uriaşe în ultimul an şi în condiţiile în care Directoratul a încheiat un contract controversat cu un SRL abia înfiinţat, dar răspunsul a fost evaziv. "Am declanşat controale (...). OUG 109 nu oferă protecţie pentru cazuri care ar urma sa se confirme", a spus Gerea in cadrul unei conferinţe organizate luni de Ziarul Financiar. Cert este că până la acest moment nu a ajuns nicio echipă de control de la Ministerul Energiei la CE Oltenia.

Ciurel se contrazice în declaraţii

HotNews.ro a solicitat CE Oltenia mai multe lămuriri privind contractul cu BVA Coal SRL pentru livrarea de cărbune în Serbia. Jurnaliştii au sesizat şi o neconcordanţă în afirmaţiile lui Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, privitor la acest contract. 

Ciurel susţinea că în septembrie a fost invitat să intre în asociere cu o firmă din Constanţa, BVA Coal, pentru realizarea exportului de cărbune, dar a refuzat pentru că aceasta era nou înfiinţată. În realitate, firma menţionată s-a înfiinţat o lună mai târziu. "Ioan Lucian Mureşan, reprezentant al firmei BVA Coal SRL a solicitat, la sfârşitul lunii septembrie 2014, împreună cu un reprezentant al firmei VIROM (Serbia), participarea CE Oltenia in consorţiu", susţinea CE Oltenia pe site-ul oficial. 

BVA Coal SRL a fost înregistrată în octombrie, licitaţia în Serbia a fost în noiembrie, iar contractul cu CE Oltenia a fost semnat în decembrie 2014. De asemenea, Ciurel spunea că nu îl cunoaşte pe Ioan Lucian Mureşan, reprezentantul legal BVA Coal SRL, semnatar al contractului, dar că „au vorbit de câteva ori, preţ de zeci de secunde“. Spune că nu îl cunoaşte, deşi ambii sunt semnatari ai contractului. „Nu ştiu cine-i domnul Mureşan, l-am întâlnit, am vorbit de câteva ori cu dânsul, preţ de câteva zeci secunde, iar pentru asta vă rog să mă credeţi că am absolut toate aprobările. Adică am avizări şi aprobări ale Consiliului de Supraveghere şi a tuturor factorilor decidenţi“, a mai declarat Laurenţiu Ciurel presei locale.

Ziariştii, ameninţaţi cu procese

Tupeul conducerii Complexului Energetic Oltenia a înregistrat un nou record. Ieri, pe site-ul oficial al companiei a fost publicat un comunicat prin care este atacată presa care a relatat subiectul privind contractul de vânzare de cărbune în Serbia. CE Oltenia spune că, astfel, presa a adus prejudicii celor 4.000 de angajaţi din zonele Motru şi Husnicioara, care livrează cărbune la sârbi.

Comunicatul postat ieri pe site-ul companiei este o încercare de manipulare a opiniei publice. „Pentru salariaţii carierelor Roşiuţa, Lupoaia, Husnicioara toate acestea înseamnă pierderea unor pieţe tradiţionale care asigurau circa 40% din veniturile unităţilor miniere menţionate (n.red- CET Arada, CET Oradea, RAAN). În aceste condiţii, acţiunea mass-media împotriva unui contract de vânzare cărbune cu destinaţia Serbia, extrem de favorabil pentru CE Oltenia, este de natura de a crea prejudicii in special acestor salariaţi si familiilor lor“, se arată într-un comunicat al companiei.

La final, CEO ameninţă cu judecata presa care a îndrăznit să scrie de contractul cu sârbii. Pentru că, spune CEO, presa a scris despre acest contract fără să ţină seama de „soarta a circa 4.000 de salariaţi direcţi ai CE Oltenia si a altor circa 6.000 de salariaţi din cadrul unor activităţi conexe, pentru care acest contract ar putea însemna un venit sigur“.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: