Procurorul care a pierdut procesul cu Morega, promovat adjunct la DNA

Deşi a pierdut ditamai procesul, prin care se dorea, probabil, condamnarea unui ministru în funcţie şi a unui deputat şef de organizaţie a unui partid aflat la putere, ambii fiind membri ai PNL, procurorul care s-a ocupat de dosarul respectiv are undă verde pentru a deveni adjunct al şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorul Călin Nistor şi-a legat numele de cele ale lui Paul Păcuraru şi cel al lui Dan Morega, achitaţi de instanţele de judecată în dosarul respectiv, promovarea acestuia în funcţie făcându-se pentru ceea ce, generic, pe vremuri, se numea „merite deosebite”.

Paul Păcuraru era ministru al muncii atunci când a fost trimis în judecată, iar Dan Morega era deputat şi şef al PNL Gorj, funcţii importante pentru orice politician din România. Cei doi erau acuzaţi de DNA că făcuseră un troc la nivel de Gorj pentru promovarea lui George Romanescu la şefia Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj în schimbul favorizării firmei fiului ministrului Păcuraru cu contracte în minerit şi energie. De acuzaţiile anchetatorilor s-a ales praful în cele din urmă, dar doi politicieni marcanţi ai liberalilor au fost traşi pe dreapta şi scoşi din viaţa publică. La final instanţele de judecată i-au găsit nevinovaţi pe cei doi, dar era prea târziu.

Călin, file din dosare..

De cercetări în acest dosar s-a ocupat procurorul Călin Nistor, cel susţinut acum pentru a deveni adjunct al Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nistor i-a propus fostului şef al DNA, Daniel Morar, să obţină avizul de la preşedintele Traian Băsescu pentru urmărirea penală a fostului ministru liberal. După ce procesul s-a terminat favorabil pentru Morega şi Păcurar, Băsescu i-a dat ca exemplu negativ pe procurorii care au instrumentat acest caz. Acum Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a dat însă avizul favorabil pentru ca Nistor să devină adjunct la DNA. Hotărârea în care a fost luată decizia respectivă este plină de laude la adresa lui Călin Nistor, eşecurile profesionale părând a fi necunoscute pentru colegii acestuia.

“Din analiza planului de management prezentat, a lucrărilor depuse în susţinerea candidaturii, din prestaţia domnului procuror la susţinerea interviului în faţa Secţiei pentru procurori, rezultă că acesta a dat dovadă de profesionalism, de o bună cunoaştere a competenţei şi atribuţiilor care îi incumbă, acesta având capacitatea de a-şi analiza în mod obiectiv propriile performanţe în cadrul activităţii desfăşurate, de a identifica eventualele disfuncţii şi de a propune măsuri concrete şi viabile pe termen scurt, mediu şi lung, care să contribuie la îmbunătăţirea activităţii specifice a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Astfel, se constată că domnul Călin Nistor are o viziune managerială corectă privind organizarea şi eficientizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din perspectiva funcţiei de procuror şef adjunct al Direcţiei, acesta prezentând cu ocazia interviului modalităţi concrete şi eficiente de punere in practica a obiectivelor propuse, în raport de posibilităţile actuale ale acestei structuri şi legislaţia în vigoare. De asemenea, se constată că susţinerile şi viziunea domnului Călin Nistor sunt în deplin concordantă cu indicatorii statistici şi de performanţă evidenţiaţi în rapoartele de activitate ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în decizia luată de CSM, o decizie plină de aprecieri la adresa viitorului adjunct al DNA.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: