Procurorul Moţa mai are o şansă să devină procuror general

Şansele ca procurorii nominalizaţi de ministrul Mona Pivniceru pentru şefia DNA şi Parchetului General să fie acceptaţi de preşedintele Traian Băsescu sunt foarte mici. Asta din cauza avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi a prestaţiei jalnice pe care procurorii au avut-o în faţa CSM şi care a fost televizată. În acesta condiţii, Pivniceru ar putea alege dintre ceilalţi procurori care au participat la concurs, între care se află şi gorjeanul Emil Moţa.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut în privinţa procurorului Ioan Irimie, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, o scăzută capacitate de adaptare la condiţiile interviului, precum şi furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, în raport cu scopul şi modalitatea de formulare a întrebărilor.

În hotărârea privind avizul negativ faţă de propunerea Monei Pivniceru, Secţia pentru procurori a CSM apreciază că Ioan Irimie nu întruneşte abilităţile necesare exercitării funcţiei de şef al DNA, atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor anticorupţie, dar şi din punct de vedere conceptual, al viziunii integrate asupra structurii pentru care a candidat şi al abilităţii de a exercita un management strategic.

CSM menţionează că Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, făcând confuzie între acestea atât sub aspect organizatoric, cât şi din punct de vedere al atribuţiilor şi al relaţiilor cu alte organizaţii sau instituţii naţionale ori europene. CSM mai susţine că acesta a demonstrat şi incapacitatea de a lua decizia potrivită în ce priveşte modul de reacţie al şefului instituţiei într-o prezumtivă situaţie în care asupra unuia dintre procurorii structurii s-ar exercita presiuni.
Procuror cu o rezistenţă scăzută la stres

Tiberiu Niţu, propus de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror general al României, are un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare şi adaptare la interviu, precum şi o spontaneitate redusă, susţine Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în hotărârea privind avizarea negativă a propunerii înaintate de Mona Pivniceru.

În motivarea hotărârii, membrii secţiei apreciază că procurorul Niţu nu întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general al PÎCCJ, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public (MP), dar şi din perspectiva structurii de personalitate, a abilităţii de a relaţiona cu personalul, de a empatiza şi de a reuşi motivarea şi mobilizarea acestuia în vederea participării la realizarea obiectivelor MP, „toate pe fondul unei rezistenţe scăzute la stres şi al unei disponibilităţi limitate la efort susţinut”.

De asemenea, CSM susţine că Tiberiu Niţu, din perspectiva funcţiei pentru care a candidat, ca ordonator principal de credite, a oferit răspunsuri vagi, fără a avea în vedere idei de punere în practică a unor strategii concrete.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: