Producătorii din Novaci îşi vând animalele

Crescătorii de ovine şi bovine din localitatea Novaci sunt disperaţi. Oamenii vor să-şi vândă animalele din cauza preţului mic pe care sunt nevoiţi să dea laptele fabricii din zonă. Cu banii obţinuţi pe lapte nu reuşesc să plătească nici măcar mâncarea animalelor.

Localitatea Novaci este cunoscută ca fiind zona unde majoritatea oamenilor se ocupă cu creşterea de ovine şi bovine, pentru mulţi dintre ei fiind şi singura sursă de venit. Oamenii spun că sunt nevoiţi să-şi vândă din animale, întrucât din comercializarea laptelui abia dacă reuşesc să acopere cheltuielile pentru întreţinere şi nutreţ. „Este foarte greu, eu am 15 bovine şi le-aş fi vândut de mult dacă aş avea o pensie sau un alt venit. E bătaie de joc, după ce că muncim foarte mult şi mergem cu ele la câmp nu putem cere mai mult de 60 de bani pe litru de lapte că nu-l mai cumpără nimeni. Astă-vară am dat şi cu 50 de bani litru de lapte, era mult şi ce să facem cu el, facem şi brânză dar se vinde greu în piaţă că  toţi vor brânză bună dar ieftină”, a declarat Elena Opriţescu din Novaci.

Primarul localităţii Novaci, Pantelimon Todea cunoaşte problema dar dă din umeri şi spune că nu există o soluţie. „Este fabrica de lapte aici în localitate aşa că au unde să-şi vândă laptele dar mulţi preferă să facă brânză fiind nemulţumiţi că trebuie să vândă litru de lapte cu 60 de bani. Asta e, bine măcar că există această fabrică„ precizează acesta.

În magazine preţul unui litru de lapte este de 3-4 ori mai mare faţă de preţul de vânzare al ţăranilor din Novaci. 

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: