Producţia de grâu, diminuată din cauza ploilor

Ploile din ultimele săptămâni au pus în pericol lanurile de grâu. Deşi am intrat în a doua jumătate a lunii iulie, la nivelul judeţului Gorj s-au recoltat doar 2500 de hectare cu grâu dintr-un total de aproximativ 9500 de hectare. Situaţia este foarte critică întrucât lanurile de grâu au înnegrit. Specialiştii din agricultură spun că în cazul în care precipitaţiile vor continua producţia de grâu din acest an va fi mult mai mică decât anul trecut, această problemă putând conduce la scumpirea pâinii.

Anul trecut campania de treierat a grâului s-a încheiat în jurul datei de 25 iulie. Nu numai că în această vară nu se va putea respecta termenul, însă nici producţia nu va putea fi cea estimată de agricultori. Asta din cauza că nici măcar jumătate din suprafaţa însămânţată nu a putut fi recoltată până în momentul de faţă. „Ploile au încurcat foarte mult treieratul grâului. La nivelul judeţului, au fost însămânţate 11.552 de hectare de cereale păioase, ponderea este grâul- 9.509 hectare; triticale- 1.754 hectare şi orz- 289 hectare. Dacă la cultura de orz s-a reuşit să se treiere toată suprafaţa obţinându-se o producţie medie de 3500 de kg/hectar, nu acelaşi lucru putem spune la producţia de grâu. Până în momentul de faţă, nu s-a reuşit decât treierarea a 2500 de hectare, producţia medie fiind tot de 3500 de kg/hectar”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Specialiştii în agricultură se tem că ploile vor continua şi că producţia de grâu va fi compromisă. „De două săptămâni plouă în fiecare zi, iar dacă ploile vor continua producţia de grâu va avea de suferit. Sunt zone unde a înnegrit spicul şi a început să cadă. Îngrijorarea noastră este că boabele vor încolţi în spic, ceea ce ar însemna o pierdere foarte mare a producţiei, grâul nemaiputând fi folosit în panificaţie”, a precizat Dan Tănăsescu.

PREŢ

Agricultorii gorjeni sunt decişi să nu vândă grâul la preţuri derizorii. „Preţul dat de panificaţie este de 69 de bani /kg, dacă se scad impurităţile şi umiditatea se va ajunge la 55 de bani/kg. Oamenilor nu le convine să vândă la acest preţ. Am discutat cu marii agricultori din judeţ şi am aflat că nu vor vinde grâul dacă preţul nu va fi unul corect”, a precizat directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: