Producția de varză de la Bălești s-a înjumătățit în ultimii 5 ani

Comuna Bălești este cunoscută în Gorj pentru producția de varză, numai că, din păcate, de la un an la altul sunt tot mai puțini producători. Principalul motiv pentru care mulți localnici din Bălești nu mai cultivă varza este prețul scăzut în raport cu munca depusă. Nici clima din ultimii ani nu i-a ajutat prea mult pe producători.

În ciuda faptului că varza de Bălești este de o calitate excepțională, producția scade alarmant de la un an la altul. O recunosc chiar autoritățile locale din patria verzei. ”Și anul acesta este foarte slab la Bălești, dacă ne gândim la cantitate, dar calitatea este deosebită. Motivul pentru care băleștenii nu mai cultivă este faptul că, atunci când ajung la piață cu marfa bio și de bună calitate, cumpărătorii vor să negocieze la sânge. Munca producătorilor nu este plătită la tarabe și de aceea mulți au renunțat deja, iar alții se gândesc serios la asta. Dacă acum 5 ani aveam aproximativ 500 de producători de varză la Bălești, acum ar fi bine dacă ar mai fi 50, deși nu cred”, a precizat Mădălin Ungureanu, primarul din Bălești.

Nici clima nu a ajutat prea mult producătorii. Autoritățile au făcut pentru ei un sistem de irigație, care din păcate nu mai este funcțional. ”Eu i-am susținut cu ce am putut și îi voi susține în continuare. Am făcut anii trecuți demersuri pentru introducerea unor fire de apă, dar din cauza secetei prelungite nu a funcționat și am renunțat. Sistemul acesta de irigații a fost pe Șușița și pe Iazu, dar din păcate nu mai funcționează pentru că, din cauza secetei, cele două surse de apă nu fac față”, a mai povestit Mădălin Ungureanu.

Pentru producătorii de varză din Bălești ar mai fi o soluție, însă nu depinde numai de autoritățile locale. ”Noi am venit cu o propunere pentru cei de la Apele Române să găsim soluții și să facem pe cele două surse de apă niște praguri pe cursul de apă și să ajutăm în felul acesta și pânza freatică. Dacă cei de la Apele Române ar fi de acord și ar face aceste investiții, producătorii de varză din Tălpășești, Stolojani, Cornești și Ceauru ar fi salvați”, a declarat primarul din Bălești.

Vizualizări: 1,593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: