Produse bio pentru hrana zilnică a peste 600 de deținuți

Gospodăria Agrozootehnică (GAZ) a Penitenciarului Târgu-Jiu poate fi invidiată de mulți gorjeni care se ocupă de legumicultură și creșterea animalelor. Produsele sunt 100% bio și asigură hrana zilnică pentru persoanele private de libertate încarcerate la Târgu-Jiu. Aici muncesc 14 deținuți care au grijă atât de animale, dar și de solariile cu legume. Pentru persoanele private de libertate, activitățile pe care le desfășoară la GAZ nu numai că le ajută să se elibereze mai repede, dar reprezintă și o modalitatea de a câștiga bani și de a se perfecționa în creșterea animalelor și legumicultură.

Anul acesta, la Gospodăria Agrozootehnică a Penitenciarului Târgu-Jiu au fost însămânțate aproximativ 4,29 de hectare, iar pe o suprafață de 3 hectare este cultivată lucernă.  Răsadurile au fost pregătite încă din perioada de iarnă pentru a fi plantate în primăvară în solarii, dar și în zona adiacentă acestora. Anul acesta s-a cultivat ceapă, cartofi, varză de vară și de toamnă, dovlecei, morcovi, țelină, gulii, fasole verde, iar în solarii s-au sădit culturi de roșii, castraveți, vinete și ardei. De îngrijirea culturii de legume se ocupă 10 persoane private de libertate. Cei care au fost selectați de comisia de muncă să lucreze la sectorul de legume spun că le este ușor să-și facă treaba, pentru că și când erau în libertate se ocupau de grădina din propria gospodărie. „Este a doua lună de când lucrez la grădină și la solarii. E mai bine aici, decât în penitenciar. Este aer curat, mai comunicăm și mai facem și noi câte ceva. De exemplu, eu acum prășesc la ardei, roșii și vinete. Când suntem de muncă stăm aici la GAZ, ne trezim dimineața și ne apucăm de treabă. Facem același lucru ce făceam și la noi acasă”, povestește o persoană privată de libertate.

Învață lucruri noi despre grădinărit

Cele mai multe persoane private de libertate care lucrează la GAZ fac acest lucru pentru a câștiga un ban, asta pentru că sunt plătite pentru fiecare zi de muncă. Mai mult decât atât, faptul că lucrează aici le ajută să se elibereze mai repede. Unii dintre ei chiar învață lucruri noi aici, pe care le vor pune în practică atunci când vor merge acasă. „Eu răspund de solarii. Este greu aici la muncă, dar ce să facem, ne descurcăm. Avem roșii, ardei, castraveți și vinete. Cel mai greu este cu roșiile, că trebuie legate. Eu știam așa cam ce trebuie să fac, pentru că și acasă mă ocupam de grădină, dar a fost greu până am învățat să fac șanțurile pentru irigat, că la mine acasă nu aveam așa ceva, dar când mă eliberez o să fac și eu la fel în gospodăria mea”.

Face cursuri de zootehnie și se perfecționează la GAZ

zoo_penitenciar

Gospodăria Agrozootehnică a Penitenciarului are și un sector zootehnic, unde patru persoane private de libertate îngrijesc de 38 de ovine și 120 de caprine. Și aici programul zilnic este unul destul de strict, însă acest sector este cam ocolit de cei care vin să muncească. Unul dintre deținuții care se ocupă de creșterea animalelor face cursuri de zootehnie în spatele gratiilor, iar la GAZ pune în practică ce învață. Acesta este decis ca atunci când va merge acasă să se ocupe de creșterea animalelor, pentru că este de viitor. „La zootehnie este greu, dar nu mă plâng. Eu fac niște cursuri de zootehnie și vreau să mă specializez pentru că se spune că este de viitor. Vreau să mă apuc de creșterea animalelor când voi ieși de aici. Am acasă două vaci, dar o să le înmulțesc. Lucrez numai la sectorul bovine. Mă trezesc dimineața la 6.30, le mulg manual și iau cam aproximativ 75 de litri de lapte zilnic, iar apoi le duc la pășunat până la 12.30. După 14.30 mergem să le cosim fân și le dăm să mănânce seara, iar la 18 încheiem ziua cu mulsul de seară. Mă ocup eu și cu încă cineva de acest lucru.  Mai am 8 luni până la comisia de eliberare și sper să plec acasă, ca să mă ocup de animale”.

PRODUSE

Din producția realizată la Penitenciarul Târgu-Jiu se asigură în totalitate necesarul de produse vegetale proaspete, lapte, brânză, carne de vită pentru hrana zilnică a persoanelor încarcerate. În ceea ce privește carnea de porc, producția realizată acoperă 90% din necesarul unității. De precizat este faptul că produsele de la GAZ-ul Penitenciarului sunt 100% bio. La toamnă vor fi pregătite aici murăturile pentru sezonul rece.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: