Profesori din Gorj au câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 50%

Profesorii gorjeni îşi pregătesc de zor dosarele pentru a cere în instanţă majorările salariale de 50%, prevăzute de Legea 221/2008. Dascălii nu vor primi însă salariile majorate decât pentru 6 luni, respectiv perioada octombrie 2008-martie 2009, pentru că ulterior aplicarea legii a fost blocată printr-o ordonanţă dată de Guvern.

Florinela Ponta, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Gorj, spune că mai aşteaptă ca încă 4 şcoli să aducă dosarele pentru a putea demara procesul: „La sindicatul nostru sunt afiliate 54 unităţi de învăţământ. Pentru şcolile care nu au personalitate juridică, ne ocupăm noi de organizarea acţiunilor şi de angajarea avocatului, iar membrii de sindicat nu trebuie să scoată din buzunar decât 10 lei de persoană. Unităţile care au însă personalitate juridică şi virează doar o parte din cotizaţie la sindicat, iau asupra lor cheltuielile de judecată, iar fiecare persoană plăteşte 100 lei pentru avocat”. Legea care prevedea majorarea salariilor profesorilor  cu 50 % a intrat în vigoare încă din octombrie 2008, însă până în prezent salariile au crescut doar cu 17 %, astfel că sindicaliştii se mai luptă acum să obţină procentul de 33 %. Liderul FSLI Gorj mai precizează că imediat ce vor primi şi dosarele de la celelalte unităţi de învăţământ şi se vor fixa termenele de judecată, avocatul va merge să reprezinte interesele dascălilor în instanţă: „Desigur că ne dorim să câştigăm, însă trebuie să fim rezervaţi, pentru că din câte am observat, în Oltenia, legea se aplică diferit. De multe ori, nu ştiu din ce motive, atât Judecătoria Târgu-Jiu, cât şi Curtea de Apel Craiova ne-au făcut să pierdem multe din drepturile care ni s-ar fi cuvenit”.

Şi Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj, spune că şcolile afiliate la sindicatul său vor să intenteze procese pentru aplicare acestei legi: „Oamenii se mobilizează şi încearcă să-şi câştige cu orice preţ drepturile”. Până acum două unităţi din Gorj au câştigat acest drept în instanţă. Este vorba de Şcoala Generală nr.1 din Rovinari şi de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Târgu-Jiu.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: