Profesorii ameninţă că închid şcolile în concediul fără plată

Unităţile de învăţământ din judeţul Gorj ar putea fi închise în zilele de concediu fără plată, după cum au hotărât sindicaliştii din educaţie. Aceştia ar fi trebuit să se întâlnească vineri cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei ca să stabilească calendarul concediilor fără plată, însă au refuzat să facă acest lucru.

Gheorghe Câlniceanu, liderul FSLI Gorj, spune că este inadmisibil ca guvernaţii să aplice această hotărâre prin care se încalcă în primul rând dreptul tinerilor la educaţie: „Reprezentanţii noştri au decis la nivel naţional că niciun cadru didactic nu va face cerere pentru a intra în concediu fără plată. Cine e nebun să facă aşa ceva şi să stea 8 zile acasă?” Sindicaliştii au respins impunerea perioadei de concediu fără plată, considerând că există şi alte soluţii pentru reducerea cheltuielilor, întrucât au fost făcute destule economii la bugetul Educaţiei, prin neaplicarea legii de majorare a salariilor cu 50%, prin reducerea de posturi şi prin numeroasele rectificări negative. Mai mult, Câlniceanu spune că politicienii ar putea la fel de bine să facă economie cheltuind mai puţini bani pentru campania electorală: „De ce nu iau din fondurile alocate pentru alegeri? Noi am contestat îndelung şi noua grilă de salarizare, însă nimeni nu s-a grăbit să ne ia în seamă şi să recorecteze legea înainte să fie promulgată”.

Directorii daţi în judecată

Dacă profesorii refuză să meargă la clasă în cele 4 zile din noiembrie, respectiv decembrie, programa şcolară nu va putea fi parcursă în totalitate, iar acest lucru va avea repercusiuni mai ales asupra elevilor care au de susţinut examene în acest an. Câlniceanu mai adaugă că este posibil ca dascălii să nu-şi concediu fără plată de bunăvoie, dar să fie siliţi să facă acest lucru  de directorii şcolilor. „Dacă directorii vor insista ca profesorii să intre în fără plată, presaţi la rândul lor de cei de la Inspectorat din considerente politice, ca să nu-şi piardă funcţia, atunci nu vom avea altă soluţie decât să-i dăm în judecată. Sperăm să nu ajungem aici şi ne luăm concediu de alegeri. Ne gândim totuşi la alte măsuri de protest, mai exact de un alt miting la Bucureşti”.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: