Profesorii gorjeni au năvălit cu cererile de pensionare

Tot mai multe cadre didactice din Gorj se retrag din învăţământ de frica noii legi a educaţiei. Numai la ultima şedinţă a consiliului de administraţie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au fost aprobate trei pensionări la cerere. Reprezentanţii ISJ Gorj spun că aceste posturi s-ar putea să nu mai fie disponibile ca titulare în vară, putând fi ocupate mai devreme prin pretransfer.

Doi profesori şi o educatoare au solicitat marţi în şedinţa consiliului de administraţie să fie pensionaţi nemaiavând răbdare să ducă la bun sfârşit acest an şcolar. Aceştia mai au între unu şi trei ani până a se pensiona pentru limită de vârstă însă au ales să facă acest pas mai devreme de frica noii legi educaţionale. „Este vorba de un profesor de limba română la Şcoala Nr.2 din Motru, un profesor de istorie-geografie din Baia de Fier şi o educatoare de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Borăscu. Aceştia au solicitat pensionarea la cerere urmând să părăsească catedrele în funcţie de data emiterii deciziei de pensionare de la Casa de Pensii”, a declarat Cornel Toma, inspector resurse umane în cadrul ISJ Gorj.

Orele acestor profesorii vor fi preluate de suplinitorii care au participat la concursul de titularizare din învăţământ din 14 iulie şi care nu au ocupat nici un post până în prezent. Aceştia vor fi repartizaţi conform unei ordini descrescătoare. Reprezentanţii ISJ Gorj spun că această situaţie a pensionării cadrelor didactice în timpul anului şcolar a apărut încă din primăvară şi este determinată de proiectele legislative aflate în dezbatere. „Cele trei cazuri mai au între un an şi trei ani până să iese la pensie însă pot ieşi mai devreme la cerere. Proiectele legislative despre schimbarea legii din învăţământ şi a legii pensionării au declanşat această situaţie a pensionării lor în timpul anului şcolar”, a adăugat Cornel Toma.

Cu toate acestea, cele trei posturi titulare rămase libere ar putea să nu se găsească pe liste la titularizarea din vară şi asta pentru că acestea pot fi ocupate de actualii titulari prin procesul de pretransfer. „În funcţie de dinamica populaţiei şcolare este posibil ca aceste posturi să participe la mişcarea de personal pentru anul viitor însă acestea pot fi ocupate şi acum prin solicitarea pretransferului de cadrele didactice care doresc”, a declarat Cornel Toma.

Vizualizări: 313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: