Profesorii pensionari mai pot sta cel mult trei ani la catedră

Cadrele didactice care îndeplinesc condițiile legale de pensionare până la data de 1 septembrie 2015 și vor să stea în continuare la catedră pot depune cereri la secretariatele unității de învățământ până la data de 26 ianuarie 2015. Un nou ordin al ministrului le dă acest drept profesorilor, însă doar pentru o perioadă de trei ani. Inspectoratul Școlar Județean Gorj va analiza cererile și va valida condițiile de menținere în activitate pentru încă trei ani până la data de 2 februarie 2015.

Ordinul Ministrului Educației prevede că profesorul care îndeplinește anul acesta condițiile de pensionare mai poate preda pentru cel mult trei ani numai acolo unde catedra pe care este titular este completă și viabilă în anul școlar următor și dacă la unitatea de învățământ în care ar urma să predea în următorii trei ani nu există reducere de activitate la disciplina la care este titular. În acest sens, cadrele didactice pot depune cereri la secretariatul unităților de învățământ unde sunt titulare până pe 26 ianuarie, iar termenul final de validare este 2 februarie 2015. ”Dacă se constată că din cauza reducerii numărului de ore la disciplina respectivă nu mai este posibilă menţinerea în activitate ca titulare peste vârsta de pensionare a unor cadre didactice, conducerile unităţilor de învăţământ au obligaţia de a informa aceste cadre didactice cu privire la încetarea contractului individual de muncă în vederea pensionării”, a declarat Ion Ișfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Profesorii preferă pensia

Cert este că în județul Gorj numărul profesorilor pensionabili care ar vrea să mai stea la catedră pentru încă trei ani nu este unul foarte mare. Majoritatea celor care îndeplinesc condițiile preferă pensia. ”Am două cazuri de acest gen, dar care nu vor să depună cereri. Vor să se pensioneze. Unul se pensionează anticipat și unul la limita de vârstă”, a declarat Vasile Spiridon, directorul Liceului Tehnologic din Bustuchin. Aceeași situație se regăsește și la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. „Am un singur caz de maistru care se va pensiona pentru că nu dorește să mai rămână la catedră”, a declarat Marius Buzerea, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Magheru”.

Vizualizări: 273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: