Profesorii rămân fără sporul de doctorat

Profesorii gorjeni din învăţământul preuniversitar şi universitar riscă să rămână fără sporul de doctorat. După ce şi-au luat adio de la salariul de merit, profesorii performanţi sunt din nou descurajaţi. Cei care au obţinut acest titlu nu agreează deloc ideea, iar sindicaliştii spun că prin reducerea sporului de 15% o să dispară personalul bine pregătit din şcolile gorjene. În învăţământul preuniversitar gorjean aproximativ 40 de profesori au obţinut acest titlu, iar în jur de 50 sunt înscrişi la cursuri de doctorat. De asemenea, la Universitatea „Constantin Brâncuşi” 70% din cadrele didactice deţin acest titlu.

„În proiectul de «Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora precum şi alte măsuri în domeniul bugetar» Guvernul României  intenţionează sa abroge de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, art.50 alin. (10) şi art. 90 alin. (5) din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare. În acest fel, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar, care are titlul ştiinţific de doctor, nu mai este remunerat cu 15% în plus la salariul de bază”, subliniază Vasile Mija. Deşi în învăţământul preuniversitar din judeţ nu există foarte mulţi profesori care au doctoratul, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI), filiala Gorj resping proiectul de ordonanţă care prevede anularea sporului de doctorat în învăţământul preuniversitar şi universitar. „Pentru a avea un personal bine pregătit pentru un învăţământ de calitate, acest spor trebuie să se păstreze”, spune Vasile Mija, liderul USLI Gorj.

Învăţământul nu va mai fi de valoare

Profesorii care au muncit pentru acest titlu spun că sunt de zece ori mai dezavantajaţi, şi precizează că ar trebui să se găsească o modalitate prin care salariile să fie ierarhizate în funcţie de performanţă. „Deja lucrurile au luat-o razna. Dacă se va anula acest spor se va decredibiliza ideea de valoare în învăţământ. Nu va mai fi nici un fel de valorizare în învăţământ”, spune Elena Roată, profesor în cadrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Profesorii universitari spun că până se va trece pe noua lege, sporul va fi compensat cu indemnizaţie, iar în acest fel câştigul se va menţine la nivelul celui din anul trecut.

„Până se intră pe noua lege vor fi introduse indemnizaţii pentru a compensa sporurile care dispar din învăţământ”, spune Liviu Neamţu, purtător de cuvânt în cadrul UCB din Târgu Jiu. În mediul universitar, promovările se fac pe baza acestui titlu.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: