Programul „Rabla” la tractoare nu poate fi implementat în Gorj

Rablele din programul destinat utilajelor agricole vor fi duse în alte judeţe pentru că la Gorj nu există nici un colector pentru astfel de maşini. Programul de reînnoire a parcului auto la tractoare şi utilaje agricole va începe pe 20 martie, prima de casare fiind de 17.000 de lei. Între timp, prin programul Rabla pentru autovehicule se fac adevărate afaceri.

Programul „Rabla” pentru utilaje agricole va demara începând cu 20 martie însă se pare că nu va avea acelaşi succes ca la autovehicule pentru că în judeţul nostru nu există niciun colector autorizat în casarea utilajelor agricole. „Din păcate nu avem colectori în judeţul Gorj vis-a-vis de maşini propulsate şi tractoare iar faptul că acest lucru lipseşte este un impediment pentru cei care vor să beneficieze. Ei trebuie să meargă în judeţele limitrofe ca să beneficieze de programul respectiv”, a declarat Radu Socolovski, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

O altă diferenţă între programul „Rabla” pentru autovehicule şi „Rabla” pentru maşini agricole este faptul că tichetul valoric nu se eliberează de către colector ca în prima categorie ci de producător. „În prima categorie persoana se duce predă maşina şi primeşte voucherul însă în cea de-a doua categorie persoana respectivă trebuie să se ducă la producător pentru că el eliberează tichetul pentru a trata cu acesta preţul noii maşini agricole”, a precizat Radu Socolovski.

Au dezvoltat afaceri

Succesul programului de reînnoire a parcului auto în judeţul Gorj a atras după sine şi persoane care vor să profite de neştiinţa unora.  La poarta centrelor de colectare stau diferite persoane şi percep bani  sub pretextul că doar aşa le vor fi primite maşinile şi le vor fi eliberate voucherele. Patronii centrelor de colectare sunt revoltaţi pe aceste persoane şi fac apel la cei în cauză. „Persoanele care vin la noi cu maşinile vechi trebuie să ştie că nu trebuie să dea bani nimănui pentru a primii voucherele. Dăm atâtea câte avem şi nu primim niciun ban de la ei pentru asta. Sunt diferiţi şmecheraşi care stau la poartă şi pentru că uneori e coadă mare le cer oamenilor bani ca să intre cu maşina la noi şi le spun că doar aşa îşi primesc voucherele. A venit odată la noi o femeie care voia să îşi lase maşină şi să-şi vaoucher-ul şi ne întreba cui trebuie să-i dea bani pentru asta. Noi o să vorbim şi cu poliţia pentru ca acest fenomen să înceteze, iar oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să dea bani nimănui la poartă şi niciunde altundeva pentru a i se primii maşina”, declară Mihai Ion Ferdy, patronul unei societăţi colectoare de maşini vechi din Târgu Jiu.

În judeţul Gorj programul „Rabla” a avut un succes răsunător. Până acum, în doar o lună de zile de la demararea programului peste 1200 de maşini vechi au fost duse la centrele de colectare a deşeurilor metalice. Din această cauză în urmă cu două zile, numărul de vouchere a fost suplimentat cu 50.000 de unităţi. (M.N.)

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: