PROIECT: Autoritate Naţională pentru Protecţia Întreprinzătorilor

Liderii Partidului Democrat Liberal au depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care cer înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorilor. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele PDL Târgu Jiu.

Partidul Democrat Liberal cere înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului. În acest sens a fost depusă o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor. Potrivit preşedintelui organizaţiei municipale a PDL Târgu Jiu, ideea înfiinţării acestei Autorităţi a venit ca urmare a nenumăratelor sesizări primite de la angajatorii privaţi.

Eduard Berca spune că întreprinzătorii se plâng din cauză că li se încalcă frecvent drepturile şi libertăţile economice. „Angajatorii privaţi sunt profund afectaţi de modul în care îi tratează statul. Aceştia se confruntă cu întârzieri majore la plata prestaţiilor sau lucrărilor efectuate pentru stat, cu penalităţi în plata arieratelor, cu abuzuri ale instituţiilor de control ale statului, cu neonorarea angajamentelor contractuale sau chiar cu nerespectarea legii”, a precizat Eduard Berca.

Iniţiativa legislativă propusă de PDL prevede expres drepturile şi libertăţile întreprinzătorului român, obligaţiile acestuia şi modalităţile prin care poate fi protejat de abuzuri. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Întreprinzătorului se va autofinanţa din amenzile aplicate.

Cod de conduită al statului în raport cu întreprinzătorul

Iniţiativa legislativă a PDL aduce în atenţia Camerei Deputaţilor un cod de conduită al statului în raport cu întreprinzătorii privaţi care prevede: statul face plăţile în termenii stabiliţi de contract în caz contrar plătind penalităţi de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere; statul decontează TVA în termenul legal în caz contrar plătind penalităţi de 0,01%; statul are obligaţia de a onora, la timp, cererile de rambursare pe proiectele europene cu finanţare nerambursabilă şi plăteşte despăgubiri întreprinzătorului privat în caz contrar; statul nu poate aplica penalităţi unui întreprinzător privat faţă de care este dator şi nu şi-a achitat taxe şi impozite; statul nu poate conduce controale abuzive prin autorităţile de control fiscale, sanitare, inspectorate de muncă sau de altă natură; statul înştiinţează întreprinzătorul asupra controalelor fiscale sau ale altor autorităţi publice.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: