PROIECT: Cu doi ani mai devreme la pensie, din cauza poluării!

Gorjenii din zonele poluate ar putea ieşi la pensie mai devreme cu doi ani, în condiţiile în care parlamentarii ar susţine proiectul iniţiat de sindicalistul Constantin Creţan. Acesta cere reducerea vârstei de pensionare atât pentru mineri şi energeticieni, cât şi pentru gorjenii care locuiesc la mai puţin de 8 kilometri de termocentrale sau de alte zone poluate.

Sindicalistul Constantin Creţan a introdus pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social din această lună un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, pentru cei care locuiesc în zonele poluate. „Cer reducerea vârstei de pensionare pentru mineri şi energeticieni, dar şi pentru aceia care locuiesc în zonele miniere şi zonele termocentralelor până la 8 kilometri. Sunt zone cu probleme foarte grave: radiaţii, infestarea pânzei freatice de cenuşa de la gropile de cenuşă, poluarea de la fostul Combinat de azbociment şi poluarea de la Artego. Din statistici rezultă că peste 8.000 de oameni din Gorj sunt bolnavi de cancer, fără să luăm în calcul bolile cardio. Voi înainta proiectul parlamentarilor de Gorj, iar dacă nu sunt în stare să rezolve această problemă, mă voi adresa ministrului Muncii. La Târgu Mureş şi la Satu Mare s-a aprobat, iar acum parlamentarii din Olt au introdus pe ordinea de zi un proiect pentru reducerea vârstei de pensionare a oamenilor care se află în sfera de acoperire a Combinatului de Aluminiu de la Slatina”, a declarat Creţan.

„Otrăvim 80% din populaţia Gorjului”

Sindicalistul spune că populaţia Gorjului este otrăvită sistematic, din cauza surselor de apă poluate. „În toate zonele Gorjului, pânza freatică e infestată din cauza gropilor de cenuşă. Noi am săpat cariere până la 200 de metri adâncime, de la un metru în jos există radiaţii în scoarţa terestră. Noi am excavat, iar după aceea am umplut aceste gropi cu cenuşă, care e radioactivă şi am infestat toată pânza freatică. Mai mult, la Termocentrala Rovinari, dacă se întâmplă o avarie, are efect de bombă. Nu-i de joacă!”, susţine Constantin Creţan. Acesta spune că ar fi o nedreptate pentru gorjeni să nu poată beneficia de reducerea vârstei de pensionare. „Otrăvim peste 80% din populaţia judeţului din cauză că nu mai avem surse de apă potabile. Nu putem să aprobăm un astfel de proiect pentru Târgu Mureş pentru o rază de 15 kilometri şi în zona noastră, unde oamenii s-au sacrificat peste 70 de ani să dăm energie ţării, să nu beneficiem de o astfel de facilitate. Noi otrăvim populaţia judeţului Gorj sistematic, pe sursele de apă, din cauza agenţilor economici poluanţi”, a precizat Creţan.

Vizualizări: 4,103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: