Proiect pentru aprobarea venitului de completare la CEO

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care să fie aprobată suma de 12.602 mii de lei pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Complexul Energetic Oltenia. Compania vrea să concedieze peste 2.000 de persoane care vor primi de la unul până la şase salarii compensatorii plus venit de completare pentru doi ani.

Planul de restructurare a fost elaborat, se arată în hotărâre, pe 28 februarie şi la acel moment complexul avea 18.424 salariaţi. „Prin Planul de disponibilizare ca urmare a restructurării, reorganizării şi eficientizării Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. se propune disponibilizarea a 2.133 de salariaţi. În proiectul de buget de venituri şi cheltuieli sunt prevăzute cheltuielile cu plăţile compensatorii, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Influenţa asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare, aferent salariaţilor propuşi pentru disponibilizare, este de aproximativ 48.162 mii lei, din care 12.600 mii lei în anul 2015. Motivul care a condus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activităţii acestei societăţi ţinând cont de actuala conjunctură economico-financiară a societăţii“, se arată în nota de fundamentare.

Printre factorii care au influenţat rezultatele societăţii în perioada 2012 – 2014 se află scăderea consumului de energie electrică cu aproape 6%  în 2014 faţă de anul 2012, reducerea preţurilor de vânzare a energiei, dar şi creşterea preţului certificatelor de CO2 de la 4,65 la 7,14 euro. Un alt motiv ar fi excedentul de personal. „Astfel, la nivelul anului 2014, ponderea cheltuielilor de exploatare reprezintă cca.27% în totalul cheltuielilor de exploatare, cca 52% în costul tonei de cărbune şi cca.15% în costul MWh”.

Nici viitorul nu sună bine pentru CEO. „Întrucât nu există premise în perioada următoare pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activităţii, Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un amplu program de restructurare şi reorganizare, care presupune menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie  eficiente şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor menţinute în funcţiune“, arată guvernul în nota de fundamentare.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: