Proiect pentru scăderea vârstei de pensionare a gorjenilor

Patru sindicate din Complexul Energetic Oltenia au format un grup de inițiativă care să ceară politicienilor să facă un proiect pentru reducerea vârstei de pensionare a gorjenilor „aflați în zonele de remanență”. Motivul este acela că gorjenii trăiesc și muncesc de zeci de ani suportând poluarea, ceea ce le-a redus speranța de viață. Mai mult, incidența cazurilor de cancer este de trei ori mai mare decât în alte județe.

Grupul de inițiativă este format din Constantin Crețan – președinte Federația Națională a Muncii, Tiberiu Grigoriu – președinte Liga Muncitorilor din România, Iulian Lulu Păuna – președinte Sindicatul „Lignitul” Oltenia și Ion Dumitru – președinte Sindicatul „Viitorul Nostru Minier” Oltenia.

Grupul de inițiativă a mers deja cu propunerea la parlamentarii PSD, dar și la prefect și la președintele Consiliului Județean Gorj. „Propunerea este una de bun-simț și logică. În județul nostru, munca s-a desfășurat, măcar în ultimii 60 de ani, în condiții cu adevărat grele, mineritul, chiar fiind unul de suprafață, nu se numără printre muncile ușoare din economia națională. Să mai adăugăm aici și enorma poluare adusă, în ultimii 60 de ani (e drept, diminuată în ultimul timp), de către Combinatul de Lianți și Azbociment, care zeci de ani a «betonat» hainele întinse la uscat ale oamenilor din zonă, de către SC ARTEGO SA, care mult timp a fost o mini-Copșa Mică locală care, în plus, anunța olfactiv tot orașul când descărca autoclavele de la atelierul Cauciuc Regenerat, ori de către termocentralele care au înnegrit decenii la rând pământul și casele trăitorilor în zonele apropiate cu o cenușă ce s-a dovedit a avea inclusiv proprietăți iradiante. Toate acestea sunt susținute inclusiv de un număr semnificativ de bolnavi de cancer”, arată comunicatul semnat de liderii sindicali.

Dacă într-un județ mai neindustrializat, cum este Vasluiul, de exemplu, numărul bolnavilor de cancer este de circa 2.000, Gorjul are un neplăcut record: peste 7.000 de bolnavi de cancer înregistrați oficial, susțin liderii sindicali, care cred că ar mai putea fi încă zece mii de cazuri nedepistate.

Liderii sindicali mai propun și reformarea sistemului sanitar, dar au și un al treilea proiect pentru înființarea de locuri de muncă, prin relocarea unor firme din alte județe în Gorj.

Vizualizări: 945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: