Proiectul de transfer al carierelor din CEO la CET Govora, publicat

Departamentul pentru Energie a postat ieri, pe site-ul oficial, proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind transferul unor active de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora Râmnicu Vâlcea. Ministerul argumentează proiectul ca fiind în favoarea ambelor părţi, dar subliniază că, dacă acesta nu va fi aprobat, atunci CE Oltenia ar putea sista livrarea de cărbune la Vâlcea. Datoriile CET Govora către CE Oltenia sunt de circa 150 de milioane de lei.

În final, transferul celor peste o mie de salariaţi de la carierele Berbeşti-Alunu de la CE Oltenia la CET Govora se va face. Proiectul de hotărâre ce urmează să fie aprobat de Guvern a fost pus în dezbatere publică. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, transferul activelor de la CE Oltenia la CET Govora va fi un transfer de întreprindere. Transferul de întreprindere înseamnă un transfer ce cuprinde toate activele: „salariaţii, autorizaţiile, datele şi contractele destinate activităţii comerciale de exploatare a lignitului la carierele Berbeşti şi Alunu împreună cu infrastructura de exploatare, formând împreună o structură economică unitară, capabilă să fie exploatată şi să funcţioneze ca o activitate economică independentă“.

Creanţe de 150 de milioane de lei

Potrivit proiectului, CE Oltenia ar beneficia de o serie de avantaje ca urmare a transferării carierelor Berbeşti şi Alunu către CET Govora. Se vorbeşte despre posibilitatea reducerii costului cărbunelui de la 66,52 lei/tona la 56,2 lei/tona. Tot din nota de fundamentare a proiectului rezultă că preţul  anual al unui MWh de la CE Oltenia costă 202,7 lei şi că el ar fi redus până la 188,6 lei/MWh prin transferul acestor cariere. Reducerea  cheltuielilor cu consumul propriu de energie electrică şi reducerea cheltuielilor cu certificatele verzi aferente consumului de energie electrică sunt alte motive pentru care acest transfer ar fi benefic pentru CEO. De menţionat fi că la data de 31 ianuarie 2014, CET Govora avea datorii de 159.199.296,90 lei din care 128.020.909,38 lei debit de bază şi 31.178.387,52 lei penalităţi, valoare care urmează să fie actualizată la data realizării transferului. Nu se înţelege exact ce câştigă carierele Berbeşti- Alunu însă, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, Consiliul Judeţean Vâlcea a accesat fonduri europene în baza cărora CET va beneficia de o investiţie în valoare de 70 de milioane de euro, în proporţie de 95% nerambursabilă, prin care vor fi soluţionate problemelor de mediu şi pentru eficientizarea unui cazan care funcţionează cu lignit.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: