Propunere: Noi statui pentru soţii Tătărescu, la Târgu Jiu

Alte busturi pentru soţii Tătărescu, la Târgu Jiu! Este propunerea consilierului local Eduard Lădaru, după ce statuile expuse pe Axa Brâncuși au fost mutate în Vladimir. Lădaru consideră că municipalitatea le datorează celor două personalităţi măcar acest gest simbolic după tot ce au făcut pentru oraș.

Consilierul local ALDE, Eduard Lădaru, vrea să propună un proiect de hotărâre prin care municipalitatea să comande statui noi pentru Gheorghe și Arethia Tătărescu. Acestea ar urma să fie amplasate tot pe axa operelor lui Constantin Brâncuși. “Este clar că soții Tătărescu își merită locul în Târgu Jiu, fără doar și poate, dar statuile respective nu aveau avizul Ministerului Culturii. Consiliul Local trebuie să adopte un proiect de hotărâre prin care să dea comandă de noi busturi, care să primească avizul Ministerului. În cazul celor mutate, nu știu dacă se mai putea reveni. Curtea de Conturi a dispus să se ia măsuri legale, dar lucrurile nu trebuie să rămână aşa”, a spus Eduard Lădaru.

Acesta a mai adăugat că orașul este dator moral cu noi busturi care să fie avizate pozitiv de oficialii Ministerului Culturii: „Nici soclurile nu au avizul Ministerului Culturii. În mod normal, trebuiau luate și acestea. Oricum este discutat acest subiect. Le suntem datori cel puțin cu acest lucru pentru a arăta tuturor locuitorilor din Târgu Jiu și copiilor istoria municipiului Târgu Jiu până la urmă”.

Cele două busturi care au fost mutate în curtea Casei Memoriale „Tudor Vladimirescu”, din localitatea Vladimir, nu au primit avizul Ministerului pentru că nu ar fi coincis cu cele două personalităţi din punct de vedere estetic. Cea mai mare problemă a fost în privinţa Arethiei Tătărescu. Sânii ar fi fost prea mari în concepţia sculptorului.

Directorul Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan, a explicat de ce statuile au fost mutate. „Concepţia Comisiei Naționale nu a coincis cu concepția artistului plastic, iar statuile au fost amplasate ilegal în spațiul public. A fost problema cu bustul Arethiei Tătărescu care se pare că a fost supradimensionat de către artist. Riscurile, dacă rămâneau aici, erau 450 de milioane lei vechi, bani dați înapoi, plus penalizările, plus 9.200 de lei soclurile care au fost comandate de Muzeul Județean și placate de o firmă”, a transmis Hortopan.

Vizualizări: 499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: