UATAA Motru, gigacalorii pierdute de peste 5 milioane lei

Uzina de termoficare de la Motru a înregistrat în utimii doi ani pierderi induse de 5.5 milioane lei. Este vorba de energia termică produsă, dar care nu a fost vândută. Conducerea uzinei cere administrației locale să găsească soluții pentru acoperirea acestor pierderi uriașe, și nu numai.

Uzina de Agent Termic și Alimentrare cu Apă (UATAA) Motru a înregistrat în anul 2017 pierderi induse de 2.5 miloane lei, iar în 2018 au crescut cu încă 3 milioane lei. O cauză este vechimea instalațiilor, de peste 50 de ani, la care se mai adaugă subvenții neachitate și energie termică consumată și neplătită de 1.6 milioane lei.

Administratorul special al uzinei, Eugen Corcoață, spune că va cere primăriei să suporte acești bani. ”O să facem o solicitate la primărie, pentru că aceste pierderi induse pot fi suportate și din bugetul local, nu neapărat în totalitate, dar ele fac parte din venituri care acoperă costurile de producție. Ori primăria dă o parte sau va face demersuri pe mai departe, împreună cu noi, să putem să obținem banii aceștia. În general, fondul de rezervă al Guvernului oferă bani spre sfârșitul anului. Sutem abia la începutul anului 2019, însă primăria are posibilități legale să poată să plătească acești bani”, a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.

Solicitarea va fi depusă astfel încât aleșii locali să o dezbată în ședința Consiliului Local Motru de la sfârșitul lunii februarie. Administratorul special al uzinei spune că, în situația în care unitatea nu va primi acești bani, ar putea întâmpina mari dificultăți în funcționare.

Conducerea municipiului Motru spune că nu își permite să facă astfel de plăți din bugetul local. ”În fiecare an face asta. Anul trecut i-am dat 8.4 milioane, acum un an și un pic. Și au rămas doar anii 2017 și 2018, pierderile induse. Pierderile induse le solicităm și noi de la Guvern, așa am procedat și data trecută. Am cerut pe 3 ani, i-am luat și i-am dat. Aștept solicitarea, cu cifrele exacte, după care, mai departe, fac și eu demersurile necesare. Sper ca Guvernul să nu fie în probleme, în dificultate, și să acorde sumele astea”, a comentat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

UATAA Motru se află în insolvență din 2015, solicitată și obținută în instanță de CE Oltenia. Ieșirea din această procedură este preconizată pentru luna mai a anului 2020.

Vizualizări: 1,558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: