Propunerea lui Boza pentru comisarul european pe energie

Preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a avut o întâlnire de 15 minute cu comisarul european pe Energie, Miguel Canete, la Bruxelles. Cei doi au stabilit o nouă întâlnire peste două săptămâni, pentru o discuţie legată de costul certificatelor de carbon. „Este un cost pe care Uniunea Europeană se aştepta să fie atins abia în anul 2021. Noi avem acum, în 2018, un cost de 16 euro pe certificat, care nu poate fi suportat de producători”, a spus Boza la Accent TV.

Propunerea lui Boza este aceea ca jumătate din banii pe care compania îi plăteşte pentru certificatele de carbon să se întoarcă în societate, pentru investiţii. „Domnul Canete mi-a cerut soluţii şi una dintre soluţiile pe care eu le-am prezentat a fost ca jumătate din suma pe care noi o plătim pentru certificatele de CO2 să se poată întoarce imediat pentru a le reinvesti în grupurile noastre, astfel încât în anul următor să putem să reducem cantitatea de CO2. Până la urmă, acesta este scopul, să reducem emisiile”, a spus Boza.

Managerul CE Oltenia a spus ce ar însemna pentru companie adoptarea acestei măsuri. „CE Oltenia are în 2018 o sumă pentru investiţii de 810 milioane lei şi vom plăti certificate de aproximativ un miliard de lei. Ar însemna pentru noi un ajutor uriaş ca, din cei 810 milioane de lei pe care îi avem pentru investiţii, 500 de milioane să fie asiguraţi prin întoarcerea la companie a jumătate din costurile certificatelor”, a spus Boza. (A.A.)

Vizualizări: 1,579

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: