Propunerea lui Vîlceanu: Ce câștigă minerii, ce pierd energeticienii

Parlamentarii PNL Gorj s-au întâlnit cu liderii sindicali din CE Oltenia duminică, pentru discuții legate de aplicarea legii 197/2021 privind pensionarea celor care au lucrat în cariere miniere și termocentrale pe cărbune.

Legea nu va fi modificată prin ordonanță de urgență, liderii de sindicat aflând că a fost dată o circulară la nivelul Casei Naționale de Pensii, pentru a se stabili cum se aplică legea.

Potrivit circularei, perioada lucrată până în anul 2001 va fi asimilată condițiilor speciale de astăzi, adică salariații care au lucrat atunci în grupa a doua vor fi asimilați cu grupa I și vor câștiga șase luni de reducere a vârstei de pensionare pentru fiecare an lucrat. La acea vreme, aproape toți salariații din minerit și energie aveau grupă, inclusiv cei de la TESA, astfel că cei care au lucrat înainte de 2001 au de câștigat.

Este însă și o veste proastă, pentru perioada lucrată între 2001 și 2021, fiecare va rămâne cu grupa pe care a avut-o. Cu alte cuvinte, salariații din termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II, care au fost încadrați în condiții normale, vor rămâne la fel. Interpretarea de până acum a legii era că li se vor recunoaște și lor condițiile grele de muncă, ceea ce nu se întâmplă. Cei de la Rovinari pierduseră și ei condițiile deosebite în 2001, dar le-au recuperat din 2009, în baza măsurătorilor de noxe. Ceilalți nu le-au putut recupera pentru că a fost dată o lege potrivit cărora nu pot fi încadrate posturi în condiții deosebite, ci doar prelungite cele existente deja.

Potrivit participanților la discuții, minerii sunt cei mai avantajați, pentru că toți cei aflați acum în activitate pot ieși la pensie la 52 de ani. Mai mult, ar ieși cu pensii mult mai mari decât se așteptau, pentru că li se consideră perioada de dinainte de anul 2001 ca fiind în condiții speciale. La acea vreme, contribuțiile nu erau diferențiate între condiții speciale, deosebite și normale, ci doar drepturile.

În schimb, energeticienii de la Rovinari ar îndeplini condițiile de pensionare abia la 55 - 56 de ani, iar cei de la alte termocentrale la 58 - 59 de ani.

Deocamdată circulara nu a fost făcută publică, dar deja sunt puncte de vedere potrivit cărora nu poate un astfel de document să prevadă ceva ce nu scrie în lege.

Liderii sindicali au păreri împărțite, pentru că pe de o parte oamenii au șansa unor pensii mai mari, inclusiv cei care au ieșit la pensie în anii trecuți, pe de altă parte nu toți salariații care au 30 de ani vechime, din care 25 în cariere și termocentrale, se vor putea pensiona la 52 de ani, pentru unii vârsta crescând până spre 60.

Vizualizări: 10,870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: