Propunerile CE Oltenia la ANRE, tot în discuţie

Intervenţiile premierului Victor Ponta şi apoi ale preşedintelui Ion Călinoiu, primarului Florin Cârciumaru şi prefectului Claudiu Teodorescu la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu au avut ecou. Propunerea de modificare a Ordinul 33, cel care permite acum oprirea termocentralelor dacă nu este consum, este tot în discuţie. Între timp, Hotărârea de Guvern 138 ce permite accesul garantat a 500 de MWh de la CE Oltenia nu prea este aplicată, fiind zile când compania energetică livrează şi 300 de MWh. 

Directorul executiv al CE Oltenia povestea într-o conferinţă de presă cum a intervenit Victor Ponta la ANRE şi cum Ion Călinoiu a plecat cu repeziciune la o discuţie cu reprezentanţii Autorităţii, pentru a rezolva problemele de la CE Oltenia. Asta se întâmpla în luna mai. Tot în mai, câteva zeci de energeticieni au protestat în faţă la ANRE. La final, sindicaliştii au plecat cu o hârtie prin care CEO era acuzat că nu are contracte bilaterale, dar şi promisiunea că Ordinul 33 va fi pus în dezbatere spre modificare. Au trecut două luni de atunci, iar documentul este tot în discuţie. Potrivit site-ului ANRE, se aşteaptă propuneri de modificare până pe 9 iulie, termenul iniţial fiind 24 mai. Documentul de discuţie completează modul de participare la piaţa de echilibrare a unităţilor de producţie dispecerizabile stabilit prin Ordinul 33/2012.

Ce solicită Complexul Oltenia de la ANRE

Complexul Energetic Oltenia are mai multe propuneri de modificare a ordinului, postate şi pe site. Şi ANRE a postat pe site varianta de proiect. CE Oltenia a cerut ca preţul ofertat zilnic pe piaţa de echilibrare de 0,1 lei pe MWh dat eolienelor, solarelor, centralelor pe cogenerare etc., să fie aplicat şi la Oltenia, care plătea 10 lei pe MWh. Dar, dacă se menţine actuala formă, CEO propune ca preţul aplicat pentru energia solară, nucleară, hidro şi cogenerare să nu mai fie de 0,1 lei pe MWh, ci 40 de lei pe MWh. Motivaţia este că „preţul real al energiei este mult mai mare de 40 lei/MWh, iar Piaţa de Echilibrare trebuie să fie o piaţă penalizatoare“. CE Oltenia a mai propus şi o ordine de scoatere din sistem, ultimul criteriu fiind preţul ofertelor zilnice.

Compania vrea ca preţul minim admis al ofertei zilnice în piaţa de echilibrare pentru regenerabile să fie de 45 lei/MWh, nu 5 lei cum este acum, iar pentru celelalte unităţi dispecerizabile, adică şi pentru compania din Gorj, să fie de 50 lei/MWh, nu 10 lei cât este acum. În final, se păstrează ordinea, dar cu alt nivel de plecare.

În documentul postat pe ANRE pentru dezbatere se arată că tot 10 lei rămâne limita minimă pe Piaţa de Echilibrare pentru alte unităţi dispecerizabile şi 0 lei pe MWh pentru energie regenerabilă. Dar, de menţionat este că preţul minim de 0 lei va fi şi pentru cei 500 de MWh precizaţi în HG 138, acesta fiind şi modul de armonizare a ordinului cu respectiva lege. Deci, practic, acel preţ va fi aplicat pentru 2 grupuri, iar restul vor intra tot cu minim 10 lei.

CEO mai cere ANRE ca în acest ordin să precizeze cum vor proceda unităţile dispecerizabile încadrate la preţul de 10 lei, atunci când Preţul de Închidere a Pieţei –Piaţa pe Ziua Următoarea este mai mic de 10 lei/MWh, fiind situaţii şi cu 1 leu. În proiectul ANRE este stipulat faptul că preţul ofertelor pe piaţa de echilibrare pentru un interval orar, trebuie să fie mai mic sau egal cu PIP al PZU pentru acelaşi interval orar, plus 450 lei/MWh, dar sunt prevăzute şi alte reglementări privind aceste două pieţe.

PIERDERE

S-a mai cerut introducerea unui nou aliniat prin care pierderile înregistrate cu oprirea şi pornirea grupurilor (n.red- circa 200 de mii de euro) să fie suportate de Operatorul de Transport şi de Sistem, iar producătorii de energie verde să notifice cantitatea de energie.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: