PROSTIE: Consilier local, acuzat că fură hotărâri de consiliu

Administraţia locală pare o necunoscută pentru aleşii locali din Alimpeşti, deşi primăriţa este la post de două decenii. La şedinţa de consiliu de vineri, 27 noiembrie, a fost chemată poliţia pe motiv că un consilier local, Leonida Belgher de la Mişcarea Populară, a furat de la primăriţă proiectele de hotărâre supuse la vot. Potrivit legii, primăria trebuie să pună la dispoziţia tuturor consilierilor proiectele, dar la Alimpeşti se face economie de hârtie, aşa că aleşii locali votează fără să ştie ce. Primarul Elena Mosor susţine că Belgher terorizează efectiv administraţia publică locală şi că stă tot timpul pe capul salariaţilor.

Şedinţă de Consiliu Local cu scântei la Alimpeşti. Consilierul Local Leonida Belgher susţine că primarul localităţii, Elena Mosor, nu le pune la dispoziţie dosarele de şedinţă tocmai pentru a-i împiedica pe consilieri să vadă ce proiecte votează. Acesta a fost motivul pentru care vinerea trecută a plecat din şedinţă cu dosarul în original, primăriţa recuperându-l a doua zi cu Poliţia. ”Am plecat din şedinţă cu dosarul pentru că nu mi s-au pus la dispoziţie proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi. Consilierii locali nu ştiu ce votează pentru că noi nu avem dosare”, a spus Leonida Belgher, consilier local la Alimpeşti.

Primăriţa Elena Mosor spune că i-a făcut plângere pentru furt consilierului local. ”V-a spus că a furat dosarul de la Consiliu Local şi a plecat cu el şi l-am recuperat a doua zi cu Poliţia? Mi l-a predat pe bază de proces verbal şi i-am făcut plângere pentru furt, că nu sunt eu să mă facă Belgher când vrea el. A plecat cu dosarul, cu documentele în original şi l-am recuperat cu greu, a doua zi, cu Poliţia. Noi avem notificări de la SAPARD cu prelungirea scrisorilor de garanţie şi chiar avem termen să le depunem până vineri”, a spus Elena Mosor, primarul din Alimpeşti.

Ce voia să ascundă primăriţa de consilieri

Hotărârile de consiliu sunt documente publice şi ilegal este să fie ascunse de consilierii locali. Hotărârile „furate” se referă la faptul că primăria a prelungit valabilitatea unor scrisori de garanţie pentru patru lucrări care ar fi trebuit finalizate. Prin prelungirea scrisorilor, consilierii au acceptat ca primăria să plătească un comision de 0,05% lunar din valoarea garantată. Belgher nu înţelege de ce primăria trebuie să plătească aceşti bani, dacă sunt întârzieri la execuţia lucrărilor. Primăriţa spune că nu constructorul a fost de vină pentru întârzierea lucrărilor, ci licitaţiile au mers greoi. ”Sunt proiectele pe care le avem pe fonduri europene, a fost posibil prin legislaţie să le tranzacţionăm în anul următor pentru că au mai apărut probleme care nu au depins de noi, s-au prelungit achiziţiile publice şi a trebuit să prelungim şi noi contractele pe GAL. Belgher nu ştie legislaţie. Dacă nu prelungim scrisorile de garanţie se reziliau contractele şi trebuia să dăm toţi banii înapoi. Nu e vinovat constructorul că am dat noi ordinul de începere târziu. Pe noi ne întoarce la licitaţie şi pentru o virgulă”, spune Elena Mosor, primarul din Alimpeşti.

Printre cele patru proiecte se numără ”Reabilitarea, modernizarea şi dotarea primăriei” cu o valoare a scrisorii de garanţie de 362.199,20 lei, ”Modernizarea drumurilor de exploatare agricolă” cu o valoare de 1.848.590 lei, ”Înfiinţare Centru Local de Informare şi Promovare Turistică” cu o valoare de 284.651 lei şi ”Dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă”. ”Ce este mai bine pentru primărie, să plătească comisionul acela de 0.05% sau să plătească un milion de lei dacă ar trebui să ne rezilieze contractul? Din cele patru proiecte, doar centrul de informare are recepţia semnată, celelalte nu pentru că mai sunt lucrări de efectuat. La reabilitarea primăriei au durat foarte mult achiziţiile, nu poţi să dai ordinul de începere până când nu ai finalizate procedurile de achiziţie publică. Noi suntem unicat că îl avem pe Belgher şi ne cunoaşte toată lumea prin el. Belgher vine şi şicanează muncitorii, i-a făcut pe muncitori sclavi, roboţi, i-a înjurat, i-a scuipat. Urlă, zbiară, nu se poate, terorizează întreaga administraţie publică locală, toată ziua stă pe capul salariaţilor”, spune primarul Elena Mosor. 

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: