Protest în faţa Grimex Târgu Jiu. Zeci de gorjeni rămaşi fără serviciu!

Aproximativ 50 de angajaţi ai firmelor lui Nicolae Sarcină au protestat ieri dimineaţă în faţa Grimex. Oamenii se plâng că nu şi-au luat salariile de mai bine de două luni. Ba mai mult, spun că li s-a impus să demisioneze şi să fie reangajaţi pentru o zi la o altă firmă, după care să fie trecuţi în şomaj. Majoritatea sunt angajaţi ai unor firme de exploatarea lemnului, iar de câteva zile au fost puşi să ambaleze pachete cu ajutoare de la Uniunea Europeană, licitaţia fiind câştigată de o firmă a omului de afaceri.

Oamenii au înfruntat gerul ore în şir, însă nici un şef nu a ieşit la poarta Grimex pentru a vorbi cu ei. „Birocraţii” i-au privit doar pe protestatari din spatele ferestrelor închise. Paznicul nu le-a permis oamenilor să pătrundă în sediu. „Stau şi se uită pe geam, în timp ce noi tremurăm de frig în stradă. De sărbători toţi cei de la birouri au plecat acasă cu plasele pline, iar noi n-am avut ce pune pe masă copiilor. Nu ne-am mai luat salariile de două luni şi jumătate, avem rate la bănci şi copii de ţinut la şcoală. Nu vrem decât să ne dea banii pentru care am muncit, iar apoi să ne treacă în şomaj. Am lucrat la Gureni şi la Apa Neagră, iar acum ne-au adus în clădirea Citex-ului să ambalăm pachetele cu alimente de la Uniunea Europeană. Am întrerupt lucrul şi vom relua activitatea abia după ce ne dau salariile”, s-a revoltat un angajat.

Oamenii se plâng că au fost puşi să demisioneze pentru a fi apoi angajaţi la alte firme. „Ne prostesc pe faţă. Ne-am pus să ne semnăm demisiile, spunându-ne că ne vor angaja pentru o zi la o altă firmă, după care ne trec în şomaj. E clar că e prosteală la drumul mare. De ce nu ne trec acum în şomaj?”, se întreabă un alt muncitor.

Angajaţii, bolnavi şi cu datorii

O parte dintre angajaţi au rămas cu datorii, dar şi cu sechele după ce ani la rând au lucrat în cadrul firmelor omului de afaceri. „Am lucrat la fabrica de cherestea de la Apa Neagră şi apoi la Gureni. În timpul serviciului m-am accidentat la picior şi am stat o jumătate de an în medical, dar nu am primit decât un salariu de 420 de lei/lună. Am rămas cu sechele. Am venit în baston să-mi dea banii pe medical pentru că am fata la facultate în anul II. Nu m-au ajutat cu nimic cât am fost bolnavă. Acum două săptămâni mi-am scos sârmele de la genunchi. Nu-mi pot plăti datoriile de când am fost operată”, spune Maria Ispas, cu ochii plini de lacrimi.

MEMORIU

După ce au îngheţat de frig, la poarta Grimex, fără nici un rezultat oamenii au plecat la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a-şi căuta dreptatea, dar aici au avut parte de o surpriză: firmele la care lucrau ei nu erau înregistrate în Gorj. „Oamenii au venit la noi cu un memoriu. I-am primit în audienţă şi le-am explicat că societatea respectivă nu are sediul în Gorj, ea figurează ca fiind înregistrată în Bucureşti. Ca atare, am înaintat petiţia către ITM Bucureşti”, a declarat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: