Protest pentru redeschiderea carierei de la Roşia de Amaradia

Miting cu o mie de persoane la Roşia a Amaradia! Primarul Liviu Cotojman a declarat ieri, în conferinţa de presă a ARD, că la finalul lunii, va organiza un miting de protest prin care va solicita urgentarea redeschiderii carierei din Bustuchin. Cotojman mai este supărat şi pe primarul Ion Ciocea, a cărei localitate dă numele carierei, dar care nu are nicio legătură cu aceasta, continuă pedelistul. Licenţa de exploatare a fost aprobată pentru 18 ani.

Guvernul României, condus de Emil Boc, a aprobat în 16 iunie 2011 o hotărâre privind aprobarea unei licenţe de concesiune a activităţii miniere de exploatare a lignitului în perimetrul Bustuchin, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială Complexul Energetic Craiova SA.

Pentru că licenţa de exploatare a intrat în vigoare de un an, primarul din Roşia vrea să facă grevă, în speranţa această carieră va fi redeschisă într-un final.

Mai mult, licenţa a fost acordată pentru  suprafaţa perimetrului de 6,911 Km2, iar durata de concesiune negociată este de 18 ani contractuali, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. Un an a trecut!

Miting de o mie de persoane

Unul din cele două excavatoare de la cariera Bustuchin stă pe dreapta din luna august, explică primarul. „Sunt două excavatoare, unul mai are front de lucru până în august, iar pentru celălalt fondul de lucru s-a epuizat de o lună. Excavatorul stă pe dreapta. La început au venit cu propunerea de a-l vehicula spre Olteţ şi însemna că pentru patru ani va funcţiona tot pe raza comunei Roşia, iar apoi în judeţul Vâlcea“, a declarat Liviu Cotojman.

Acesta este dispus să organizeze un miting de protest. „Mă gândesc ca-n perioada următoare, până la sfârşitul lunii,  să mobilizez o mie de oameni de pe raza comunei, să mergem în carieră şi să facem un miting de protest pentru că altfel nu ştiu cum am putea să redeschidem cariera, pentru cei 440 de angajaţi“, mai spune primarul.

Cotojman mai spune că principalul vinovat este Laurenţiu Ciurel. Directorul CEO a declarat într-o conferinţă de presă că nu se poate arunca la investiţii majore dacă nu are un studiu care să arate că redeschiderea este rentabilă. „E zăcământ de cărbune pentru 20 de ani, numai că nu se vrea. Cred că principalul vinovat e domnul Ciurel, chiar a făcut un angajament cu FMI să închidă această carieră şi Tehomir“, a mai spus primarul.

Atac la Ciocea

În scandalul carierei apare şi un alt primar. Acesta „deţine“ numele carierei, Bustuchin. Ion Ciocea a dat mai multe declaraţii privind redeschiderea carierei Bustuchin, de pe raza comunei Roşia de Amaradia.

„Nu are nici un drept să ceară redeschiderea carierei, nu ştiu ce l-a împiedicat acum trei ani să aibă aceeaşi poziţie, când a fost împotriva redeschiderii acestui perimetru. Spunea că e sătul să i se dărâme casele în comună din cauza mineritului. Acum pozează ca un salvator, că vrea să redeschisă“, a menţionat Cotojman.

Ion Ciocea spune că şi el vrea să fie redeschisă această carieră. „Nu e întreg la minte şi nu e un om serios dacă a spus aşa ceva“.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: