Protest spontan la un liceu din Târgu Jiu

Protest spontan luni la un liceu din municipiul Târgu Jiu, după ce Inspectoratul Școlar Județean a transmis că urmează desființarea unei clase a IX-a pentru anul școlar 2021-2022. S-a întâmplat la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, singurul liceu vocațional de arte din Gorj, acolo unde elevii care doresc să fie admiși se pregătesc de la vârste fragede și unde se bat mai mulți pe loc. Peste 50 de cadre didactice, elevi și părinți și-au arătat nemulțumirea pentru această propunere a ISJ Gorj, în curtea unității de învățământ. Nemulțumiri sunt și la alte licee, pentru că vor fi reduse peste 30 de clase în tot județul.

În momentul în care liceul de arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu s-a numărat pe lista liceelor din care vor dispărea clase în noul an școlar, sindicatele și cadrele didactice s-au mobilizat imediat și au făcut o petiție online pentru stoparea acestei decizii. ”Inspectoratul Școlar Județean Gorj a transmis că urmează desființarea unei clase a IX-a, pentru anul școlar 2021-2022, de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu. Menționăm că această unitate școlară este singura cu profil vocațional de artă din județ, având câte o singură clasă cu specializările: muzică, arte vizuale și teatru. 

Tocmai în orașul lui Constantin Brâncuși, desființarea oricărui profil ar însemna că visurile unor copii talentați, care s-au pregătit pentru a urma un liceu de arte, s-ar opri nemaiavând acces la învățământul liceal de profil”, se arată în petițe.

Vestea s-a răspândit imediat, iar elevii acestui liceu dar și părinții au început să pună întrebări și să ceară explicații.

Peste 50 de persoane s-au adunat în curtea unității de învățământ să protesteze. ”Ceea ce trebuie să se înțeleagă foarte clar este faptul că Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu este singurul liceu vocațional de arte din județ. Nu avem câte două clase pe fiecare specializare și se vrea comasarea a două specializări, specializări care au programa cadru diferită. Mai mult decât atât, noi am avut promovabilitate la examenul de bacalaureat de peste 75%, iar când este sesiunea de admitere avem 3,5 elevi pe loc. Ca să vă mai dau un exemplu, la clasa de teatru începe cu 28 de elevi în clasă și ajungem să terminăm cu 34. Am putea avea și mai mulți, dar nu se poate. Este păcat dacă se ajunge acolo. Ne sună disperați elevii pe care îi avem în liceu, cei care vor să urmeze aici liceul și pentru care se pregătesc, dar și părinții”, a declarat Daria Haidău, directorul Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”.

Vestea nu a lăsat fără reacție nici cadrele didactice care predau în acest liceu. Cunoscutul pianist Florin Berculescu a criticat dur decizia celor de la Inspectoratul Școlar. ”Cât mai protejați liceul de la Roșia-Jiu, cu zero promovabilitate la BAC pentru pilele unor foști sau actuali din ISJ Gorj? De acolo trebuie pornit și din alte locuri similare. Nu va bateți joc de Liceul de Arte! Cel puțin un inspector nu cred că e de acord cu dorința ISJ, inspectorul de specialitate. Cine sunt, de fapt, aceia din ISJ care propun desființarea unei clase? Munca și performanțele nu mai contează? Rezultatele la BAC, nici ele? Faptul că e doar câte o clasa, nici asta? Domnilor inspectori, aveți copii. Dacă doriți să îi scoateți roboți din școală, e ok. Dacă veți vrea, în schimb, să le completați formarea prin cunoașterea unui instrument muzical, a picturii, sau a teatrului, să vă ferească Dumnezeu să ajungeți cu vreo rugăminte la mine că nu vă voi servi”, este mesajul public al lui Florin Berculescu.

Și Alina Lăcătușu, fiica cunoscutei interprete de muzică populară Victorița Lăcătușu, predă la acest liceu și a luat atitudine în mediul public. ”În orașul lui Brâncuși, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, treptat, va dispărea. Tragic, trist, dureros/ Semnați petiția și distribuiți”, a scris aceasta.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au anunțat că o decizie finală încă nu a fost luată, dar vor fi licee care vor rămâne fără clase din cauza numărului mic de elevi care se vor înscrie în clasa a noua din această toamnă. „Decizia nu este finală. O decizie finală se va lua în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Nu sunt decizii ușor de luat, dar, din păcate, pentru anul școlar următor, vor fi licee la care se vor reduce clasele de a noua. În județul Gorj, vor fi cu o mie de elevi mai puțini decât anul trecut”, a reacționat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

În ultimii ani, Liceul de Arte ”Constantin Brăilou” din Târgu-Jiu s-a făcut remarcat cu o serie de evenimente organizate cu diferite ocazii, dar și cu multe parteneriate educaționale și proiecte europene.

Galerie foto




Vizualizări: 3,365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: