Proteste după Anul Nou! Află motivele!

Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) încearcă să obţină aviz pentru a protesta în Piaţa Prefecturii, timp de cinci zile, începând cu 4 ianuarie 2015, între orele 16.30-18.30. Preşedintele SMEO, Gabriel Căldăruşe, speră să aducă în piaţă câte o mie de persoane pe zi. Ei protestează pentru că administraţia CE Oltenia nu a distribuit rezerva la fondul de salarii, ceea ce ar fi însemnat câteva sute de lei în plus pentru angajaţi. Însă este de menţionat că economia la fondul de salarii nu a fost dată nici în 2014, iar atunci liderii de la SMEO nu au protestat nici verbal. Din acest motiv, ceilalţi lideri sindicali din companie susţin că liderii SMEO protestează pentru că le-au fost tăiate clasele de salarizare, date de fostul director Laurenţiu Ciurel acum o lună şi retrase de actualul director Laurenţiu Ciobotărică acum o săptămână.

Sindicaliştii conduşi de Gabriel Căldăruşe vor să iasă în stradă, la anul, nemulţumiţi că administraţia CE Oltenia nu a repartizat economia la fondul de salarii. „Scopul adunării publice îl constituie nemulţumirile reale si justificate ale salariaţilor CEO în legătură cu politica economică de austeritate adoptată de administraţia CEO prin directorul general Ciobotărică Laurenţiu“, se arată în adresa SMEO depusă la primărie. Cererea de obţinere a autorizaţiei va fi analizată în şedinţa de marţi a comisiei de specialitate.

În 2014, fostul director Laurenţiu Ciurel nu a distribuit rezerva la fondul de salarii, însă liderii de la SMEO au tăcut mâlc atunci. Drept urmare, la acest moment există zeci de procese pe rolurile instanţelor de judecată, iniţiate de membri ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) pentru recuperarea rezervei la fondul de salarii. Sindicaliştii de la FNME cred că cei de la SMEO au alte motiv să protesteze: regretă revocarea lui Laurenţiu Ciurel şi retragerea claselor de salarizare pe care le-au primit în noiembrie, chiar contrar unor criterii stabilite în comisia de negociere. Au primit clase de salarizare 2700 de angajaţi, iar în cazul a 40% acestea au fost acordate pentru că îndeplineau criterii sindicale sau politice.

Pîrvulescu: Nu sunt credibili

Administraţia CEO a decis că în cazul lor banii vor fi luaţi, iar pe listă sunt mulţi sindicalişti de la SMEO.  „Fac protest că le ia Ciobotărică clasele sau de ce? Sunt penibili. Când le-am spus să negociem cât mai mult din fondul de salarii că o să pierdem banii, ei au făcut acord cu Ciurel. Când noi spuneam să ieşim să cerem majorarea adaosului lunar, ei nu erau de acord“, a declarat sindicalistul Dan Pîrvulescu. Într-adevăr, consultând declaraţiile publice ale preşedintelui Căldăruşe se observă că, în timp ce unii lideri cereau majorarea adaosului lunar, el cerea clase de salarizare.

Liderul FNME spune că şi sindicatele din federaţie vor avea acţiuni sindicale, dar nu cu SMEO. „La fel şi anul trecut nu ne-am înţeles cu Ciurel şi am mers în instanţă pentru rezerva din 2014. Au rămas câte 800 de lei pentru fiecare salariat şi cei de la SMEO nu au zis nimic. Ei nu sunt credibili. Cum să fie credibil cineva care cere ceva după ce trei ani de zile a renunţat la veniturile salariaţilor. Şi noi o să facem nişte mişcări de stradă, dar nu cu ei, pentru ne-am discredita dacă am fi cu cei care au fost anti-salariaţi ani de zile“, a mai spus acesta.

Se pare că există o rezervă de câteva milioane de lei, însă în acelaşi timp este şi o cheltuială de circa 13 milioane de lei pentru cota de cărbune, bani ce nu fuseseră aprobaţi prin buget. „Explicaţia este pur contabilă“, declara Căldăruşe. Distribuirea economiei la fondul de salarii este prevăzută şi în Contractul Colectiv de Muncă, iar directorul Laurenţiu Ciobotărică a cerut răgaz până în luna ianuarie, când va încheia exerciţiul financiar şi se va şti câţi bani pot fi acordaţi. „Domnul Ciobotărică a spus că societatea e pe pierderi şi în 2015, dar nu a prezentat cifre“, a mai spus Gabriel Căldăruşe.

REACŢIE

„Dacă vor să organizeze e treaba dumnealor. Personal am recomandat de fiecare dată dialogul. Nu rezolvăm nimic prin mitinguri, trebuie să stăm la masă pentru a găsi soluţii ca pe viitor complexul să funcţioneze. Dialogul e mama succesului, între sindicat şi administraţie“, spus Florin Cârciumaru, liderul PSD Gorj.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: