Protocolul Ciurel – Ruşeţ nu dă drepturi minerilor, doar le amână

Salariaţii CE Oltenia vor primi în 2014 zece tone de cărbune în natură. Aşa au stabilit cei şapte lideri sindicali din Federaţia Univers prin protocolul semnat duminică, 27 iulie, cu directorul Laurenţiu Ciurel. În trecut, minerii şi energeticienii care nu foloseau cărbunele ca sursă de încălzire puteau lua contravaloarea în bani, dar o astfel de variantă va fi discutată abia în octombrie, în funcţie de situaţia financiară a companiei. Nici prima de sfârşit de an nu a fost obţinută prin protocol, aşa cum sindicaliştii Ruşeţ şi Căldăruşe s-au grăbit să se laude. „Părţile se angajează ca în luna octombrie 2014, în funcţie de situaţia bugetară, să stabilească cuantumul şi modalitatea de acordare a primei de Crăciun”, este singura referire din protocol. Cu alte cuvinte, sindicatele nu au obţinut nimic, iar Ciurel se poate folosi de protocol pentru a nu negocia actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, aşa cum solicită sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie.

Primul articol al protocolului semnat de Laurenţiu Ciurel şi Ion Ruşeţ spune că salariaţii CE Oltenia vor beneficia de 10 tone de cărbune. Dar, mai departe se spune că modalitatea de acordare a cotei de cărbune va fi stabilită în cinci zile de Divizia Minieră. De asemenea, cota de cărbune, în natură, trebuie solicitată în scris, în perioada august-octombrie 2014, se mai arată în protocol. Dacă salariaţii nu vor cărbune, ci bani, ei trebuie să aştepte să vadă care este situaţia financiară a societăţii. Nu se spune explicit că ei ar putea primi bani. Dacă totuşi vor primi contravaloarea celor 10 tone de cărbune, tona de cărbune va fi calculată la preţul mediu de producţie pe companie. Cel despre care compania spunea că a scăzut. Adică undeva la 50-60 de lei, prima fiind astfel de 500-600 de lei, de patru ori mai mică decât cea prevăzută în pachetul de performanţă. Asta în condiţiile în care, anul acesta, CE Oltenia a mimat o acţiune de acordare a unei cantităţi de cărbune, contracost, dar la preţul de vânzare, undeva la 90 de lei. Despre acordarea în bani a cotei de cărbune se va mai discuta în octombrie şi ea se va da dacă situaţia firmei o va permite. Articolul 2 din acord spune că: „Părţile semnatare se angajează ca în luna octombrie, în baza analizelor economico-financiare, să stabilească compensaţii de altă natură, inclusiv financiare, pentru salariaţii care folosesc alte surse de încălzire decât cărbunele“.

Prima de Crăciun, discutată în octombrie

Cât despre prima de Crăciun, liderul Ion Ruşeţ spune că aceasta nu va fi mai mică decât cea dată de ziua meseriei, adică 700 de lei. În protocol se spune că tot în octombrie, în funcţie de lichidităţile CE Oltenia, se va stabili şi prima. „Părţile se angajează ca în luna octombrie 2014 în funcţie de situaţia bugetară să stabilească cuantumul şi modalitatea de acordare a primei de Crăciun“. “Din octombrie, vom discuta şi cuantumul primei de Crăciun. Nu se pune problema să nu se acorde. În octombrie vom discuta cuantumul acestei prime. În opinia mea prima nu va fi mai mică decât o primă de ziua meseriei. Mai sunt trei luni, eu sper ca situaţia financiară a companiei să se îmbunătăţească“, a mai spus el. Prin acelaşi protocol s-a stabilit ca cei din zona Motru, cu mari datorii la asociaţie, pot compensa din datoriile la UATAA cu cota de cărbune.

Ce spun liderii excluşi de la discuţii

Liderii de sindicat din FNME contestă documentul semnat de cei de la Univers. Preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a declarat că protocolul semnat între liderii de la Federaţia Univers şi administraţia CE Oltenia nu are valoare juridică. El spune că liderii care au semnat acel protocol s-au compromis în faţa angajaţilor şi au creat o diversiune. Pe de o parte pentru că documentul nu oferă siguranţa acordării primei de Crăciun şi a cotelor de cărbune şi energie, protocolul prevăzând alte termene şi discuţii în octombrie, iar pe de altă parte pentru că sindicaliştii nu au negociat creşterea salariilor cu rata inflaţiei, aşa cum prevede legea în cazul companiilor pe profit. De asemenea, Dan Pîrvulescu, liderul de la Peşteana, a declarat că astăzi va avea loc o şedinţă a sindicatelor din companie şi s-ar putea lua decizia organizării unor proteste. „Ceea ce mă îngrijorează este că după această negociere sau cum o numesc ei se va trece la o rectificare pe minus a cheltuielilor cu munca vie. O să vedeţi. Nu au negociat nimic. Nu este ceva clar acolo. Totul depinde de situaţia companiei. Noi vom avea o conferinţă şi vom discuta inclusiv despre posibilitatea de a demonstra, pentru că asta face un sindicat. Nu acceptă ce spune administraţia“, a declarat Pîrvulescu.

protocol

SEMNĂTURĂ

„Protocolul a fost semnat de toţi participanţii la întâlnire”, a declarat Gabriel Căldăruşe la un post de televiziune. Pe protocolul înregistrat ieri la CE Oltenia sunt doar semnăturile lui Laurenţiu Ciurel şi Ion Ruşeţ. Probabil Căldăruşe şi ceilalţi cinci au semnat procesul verbal.

Vizualizări: 318

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: