Protopopul Vlădoiu spune că bisericile sunt afectate de criza economică

Mult trâmbiţata criză fianciară nu a ocolit nici lăcaşele de cult din judeţul nostru. De la începutul anului şi până acum bisericile din Gorj nu au primit nici un leu de la bugetul de stat, aşa cum ar fi fost normal.  Dacă în anul 2008, către judeţul nostru au venit aproape 10 miliarde de lei,  lucrul acesta nu s-a mai întâmplat şi în 2009. Singurii bani primiţi de biserici sunt aproximativ 700 de milioane, bani daţi de Consiliul Judeţean Gorj.  Însă  banii primiţi de la Consiliul Judeţen Gorj au ajuns doar pentru continuarea lucrărilor la 2 biserici din Tg-Jiu, 500 de milioane către Biserica Adormirea Maicii Domnului, iar alte 200 de milioane către biserica Naşterea Maicii Domnului.

Din  lipsa fondurilor au fost blocate şi toate proictele programate pentru acest an la bisericile care necesitau reparaţii şi restaurări, dinre care biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, biserica Înălţarea Domnului, biserica Sf. Nicolae, dar şi multe altele din judeţ. „De la bugetul de stat nu am primit nici un ban până în prezent. Sunt foarte multe proiecte trimise la Secretariatul de Stat pentru Culte, al Ministerului Culturi, la Direcţia Monumentelor Istorice, fără să primim sumele cuvenite, măcar puţin, cât să continuăm lucrările.  Foarte greu merge, mai ales la monumentele istorice”, ne-a declarat părintele Vasile Vlădoiu, protopopul Protoeriei Tg-Jiu

Singura sursă de finanţare rămasă acum pentru  biserici  sunt donaţiile făcute de credincioşi şi banii daţi de primăriile din judeţ spre această ramură.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: